Home » Kennisbank » 2022 het jaar om een airconditioning aan te schaffen?

2022 het jaar om een airconditioning aan te schaffen?

De zomer komt er aan

Bovenstaand kopje klinkt misschien wat overdreven, want we zitten op moment van schrijven nog volop in de winter. Maar voor je het weet is het al weer zomer. En dan willen we goed voorbereid zijn, toch?

In de winterperiode kunnen we over het algemeen heerlijk slapen. Als het buiten koud is en je kunt lekker warm onder je deken kruipen, dan is dat vaak het beste recept voor een goede nachtrust.

Maar eigenlijk willen we de zomerdag ook een goede nachtrust. En dat is nog wel eens lastig. Als het overdag boven de dertig graden Celsius is, dan komt de warmte vanzelf ook naar binnen. En als het binnen ook warm wordt en s’avonds maar weinig afkoelt, dan is dat niet goed voor onze nachtrust. Tijdens klamme warme zomeravonden slapen we daardoor minder goed.

Maar daar kun je jezelf op voorbereiden. Heb je al eens gedacht aan airconditioning?

Zelf de temperatuur regelen thuis

Het weer en de daarbij behorende temperatuur hebben we natuurlijk niet in handen. Maar met een airconditioning kun je wel de temperatuur binnen beheersen. Met airconditioning stel je een bepaalde temperatuur in die jij wenst en binnen no-time beschikt de ruimte waar de airco geplaatst is over een aangename temperatuur.

Welke airco’s zijn er?

Als je hebt besloten om een airco te kopen, moet je nog kiezen welk type je wilt. Je kunt een vaste airco laten plaatsen. Deze hebben veel capaciteit en kunnen de temperatuur regelen over bijvoorbeeld de hele eerste verdieping.

Maar als je flexibel wilt zijn is een mobiele airco misschien de beste optie. Een mobiele variant kun je namelijk makkelijk verplaatsen. Stel dat je s’avonds eerst de kinderkamer wilt koelen en later de temperatuur op je eigen slaapkamer wat omlaag wilt brengen, dan is de mobiele airco hier zeer geschikt voor. Deze mobiele airconditioning kun je bijvoorbeeld overdag dan ook op je werkkamer plaatsen zodat je daar wat aangenamer kunt werken. Dit alles is met een vaste airco niet mogelijk omdat deze op een vaste plek bevestigd is.

Een andere optie is nog een aircooler. Deze werkt door te ventileren met lucht die koud gemaakt wordt doordat het langs koud water stroomt. Dit is dus geen airco. Het verfrist de ruimte wel. Het maakt de lucht eigenlijk vochtiger waardoor deze koeler aanvoelt. Deze luchtkoelers heb je ook in hele kleine compacte varianten. Deze kun je bijvoorbeeld dicht bij je zetten op je bureau als een soort ventilator.

Foto van auteur

Geschreven door

Devin Poorterman

Devin is ervaringsdeskundige en oprichter van Aircowijs.nl. Hij verdiept zich al jarenlang in airconditioning apparaten, zoals mobiele airco's, luchtkoelers en ventilators. Wat begon met een persoonlijke interesse in het creëren van een comfortabele leefomgeving, is uitgegroeid tot een ware missie om mensen te helpen het juiste product voor een prettig binnenklimaat te vinden. Via Aircowijs.nl deelt hij zijn kennis en ervaring, zodat jij tijdens je zoektocht naar een airco de juiste aankoopbeslissing neemt.