Home » Kennisbank » Deze warmterecords werden afgelopen zomer gezet

Deze warmterecords werden afgelopen zomer gezet

De zomer van 2020 is officieel voorbij en dit jaar was er één voor in de boeken. Er werden namelijk meerdere weerrecords gezet. In dit artikel een overzicht.

De winter van 2019/2020

Afgelopen winter, die van 2019/2020, was de op één na zachtste winter sinds 1901. De gemiddelde temperatuur was 6,4 graden Celsius, ongeveer 3 graden warmer dan het gemiddelde van de afgelopen 120 jaar.

Het voorjaar

Het voorjaar van 2020 was het zonnigste voorjaar sinds het begin van de weermetingen. Er werden maar liefst 805 zonuren geteld. Het gemiddelde aantal uren zon in deze periode is 517 uur.

De zomer

Afgelopen zomer is het voor het eerst 5 dagen op rij heter dan 35 graden geweest. Dit is nog nooit eerder in Nederland voorgekomen.

Daarnaast is het maar liefst dertien dagen op rij warmer geweest dan 25 graden. Dit is de langste hittegolf die ooit in augustus werd gemeten.

Verder werd afgelopen zomer voor de elfde keer de honderdste warme dag van het jaar aangetikt. Dit zijn de dagen dat de 20 graden Celsius wordt gepasseerd.

Tot slot werd met 35,1 graden de warmste septemberdag ooit gemeten.

Stijgende lijn

De kans is groot dat de hoge temperaturen van de afgelopen zomers aanhoudt en dat de stijgende lijn wordt voortgezet. Het lijkt erop dat dit komt door de opwarming van de aarde. Hete dagen worden warmer en felle kou komt steeds minder vaak voor. Een ontwikkeling waarmee je rekening kunt houden.

Foto van auteur

Geschreven door

Devin Poorterman

Devin is ervaringsdeskundige en oprichter van Aircowijs.nl. Hij verdiept zich al jarenlang in airconditioning apparaten, zoals mobiele airco's, luchtkoelers en ventilators. Wat begon met een persoonlijke interesse in het creëren van een comfortabele leefomgeving, is uitgegroeid tot een ware missie om mensen te helpen het juiste product voor een prettig binnenklimaat te vinden. Via Aircowijs.nl deelt hij zijn kennis en ervaring, zodat jij tijdens je zoektocht naar een airco de juiste aankoopbeslissing neemt.