Ventilator

De ventilator is misschien wel het bekendste en meest gebruikte koelapparaat in Nederland. Op deze pagina vertellen we je alle ins en outs over de ventilator en lees je waarom bijna iedereen dit apparaat in huis heeft. 

Wat is een ventilator?

Een ventilator is een turbomachine (soort molentje) die ervoor zorgt dat lucht in beweging wordt gebracht. Met een ventilator verplaatst je dus de lucht en creëer je een koele bries in je kamer.

De voor- en nadelen van een ventilator

Het grote voordeel van een ventilator is dat het één van de goedkoopste opties is om tijdens een warme zomerdag een koele luchtstroom te creëren. Aangezien het maar een aantal weken per jaar heel warm is, is een ventilator een goede keus als je niet bereid bent veel geld uit te geven aan een koelapparaat. Verder is een ventilator zeer gebruiksvriendelijk en verbruikt zeer weinig stroom.

Goedkoop
Gebruiksvriendelijk
Energiezuinig

Qua nadelen telt een ventilator er wat meer. Zo verplaatst een ventilator enkel de warme lucht en verlaagt het de temperatuur in een ruimte dus niet tot nauwelijks. Daarnaast maakt een ventilator relatief veel lawaai en kan het dus wel eens hinderend zijn bij het slapen (al zijn er ook mensen die het geluid juist fijn vinden bij het slapen). Verder kan een ventilator enkel koelen en kent het geen andere opties. Zoals de lucht ontvochtigen, bevochtigen of verwarmen. Tot slot blaast een ventilator pollen en stof door de kamer, waardoor astma, allergieën en droge ogen kunnen worden verergerd. 

Verlaagt de temperatuur niet
Luidruchtig
Kan niet ontvochtigen, bevochtigen of verwarmen
Blaast pollen en stof door een ruimte

Een ventilator onderhouden

Zorg er ten alle tijden voor dat de ruimte schoon is als je een ventilator gebruikt. Zo minimaliseer je namelijk het aantal stofdeeltjes en pollen die de ventilator door de kamer blaast. Neem verder de ventilator regelmatig af met een vochtige doek.

Het energieverbruik van een ventilator

Vergeleken met een split airco, mobiele airco en aircooler is een ventilator verreweg de meest energiezuinige optie. Dat komt vooral omdat een ventilator de ruimte niet echt verkoeld, maar enkel zorgt voor een koele bries. De gemiddelde ventilator verbruikt 0,5 kWH stroom per gebruiksuur. Dat betekent dat het gebruik van een ventilator ongeveer 12 cent per uur kost. 

Veelgestelde vragen over ventilators