Home » Kennisbank » Verkoop ventilatoren en airco’s gestegen met meer dan 3000 procent

Verkoop ventilatoren en airco’s gestegen met meer dan 3000 procent

De populariteit van airco’s en ventilatoren is door de extreme hitte van afgelopen zomer in sneltreinvaart toegenomen. “De winkel van ons allemaal”, Bol.com, zag de verkoop van de verkoelingsapparaten stijgen met meer dan 3000 procent. Ook het energieverbruik was in de zomermaanden enorm hoog.

Vraag naar airconditioning en ventilatoren

Dat de vraag naar airco’s en ventilatoren is toegenomen komt niet alleen door de hoge temperaturen van afgelopen zomer. Het lijkt er op dat het massaal thuiswerken door COVID-19 hier ook aan bij heeft gedragen. Zo noteerde Bol.com tijdens een hittegolf een toename van 3000 procent in de verkoop van airco’s en ventilatoren ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In totaal groeide het aantal verkochte airco’s ten opzichte van 2019 met maar liefst 147 procent. Bij de verkoop van aircoolers was de totale groei 103 procent. Ook de Mediamarkt ervaarde een soortgelijke ontwikkeling. In iets meer dan een week tijd verkocht de Mediamarkt meer verkoelingsapparaten dan in de hele maand augustus een jaar eerder. De verkoop van mobiele airco‘s verdubbelde zelfs vanaf april.

Stijging energieverbruik

Tijdens een hittegolf van afgelopen zomer zagen Essent en Eneco een toename in het energieverbruik van 30 procent. Normaal neemt het stroomverbruik tijdens een hittegolf met maar 20 procent toe. Het lijkt er op dat de reden voor deze stijging is dat het ‘s nachts niet tot nauwelijks afkoelde tijdens deze hittegolf. Bovendien werkten en spendeerden mensen veel thuis door het coronavirus.

Bronnen:
https://www.nu.nl/economie/6070882/extreme-hitte-torenhoog-energieverbruik-en-recordverkoop-ventilatoren.html
https://www.ad.nl/wonen/de-airco-verovert-nederlandse-huizen~ad05db0b/

Foto van auteur

Geschreven door

Devin

Devin is ervaringsdeskundige en oprichter van Aircowijs.nl. Hij verdiept zich al jarenlang in airconditioning apparaten, zoals mobiele airco's, luchtkoelers en ventilators. Wat begon met een persoonlijke interesse in het creëren van een comfortabele leefomgeving, is uitgegroeid tot een ware missie om mensen te helpen het juiste product voor een prettig binnenklimaat te vinden. Via Aircowijs.nl deelt hij zijn kennis en ervaring, zodat jij tijdens je zoektocht naar een airco de juiste aankoopbeslissing neemt.