Met de komst van de zomer zijn velen van ons op zoek naar manieren om ons huis koel te houden. In deze zoektocht naar verkoeling zijn airco’s en ventilatoren de meest gekozen oplossingen. Echter zet met vraagtekens bij de kosten en effectiviteit van deze twee systemen. In dit artikel gaan we in op deze vragen.
Goedkoopste en eenvoudigste oplossing: Ventilatoren
Ventilatoren, die in eerste instantie de meest betaalbare oplossing lijken, werken door de lucht in de kamer in beweging te brengen, waardoor een gevoel van verkoeling ontstaat. Ze kunnen variëren in prijs, afhankelijk van factoren zoals kwaliteit en type, met kosten variërend van enkele tientallen tot honderden euro’s. Een bijkomend voordeel van ventilators is dat ze weinig energie verbruiken, wat betekent dat ze een duurzame keuze zijn voor dagelijks gebruik.
Meest effectieve oplossing: Airconditioning
Aan de andere kant van het spectrum hebben we airco’s. Deze apparaten koelen door warmte uit de kamer te halen en koude lucht terug te blazen. Hoewel dit effectiever is dan de koeling van een ventilator, zijn airco’s duurder in aanschaf en verbruiken ze meer energie. De kosten van airco’s kunnen aanzienlijk variëren op basis van type, capaciteit en energie-efficiëntie, met prijzen die beginnen bij ongeveer 200 euro voor mobiele airco’s en oplopen tot duizenden euro’s voor geavanceerdere split-systemen. De nieuwste en beste mobiele airco’s worden echter steeds energiezuiniger, waardoor ook deze oplossing in gebruik steeds goedkoper wordt.
Het belang van energieverbruik
Energieverbruik is een belangrijke factor om in gedachten te houden, omdat het directe impact heeft op je energierekening. Over het algemeen verbruikt airconditioning meer energie dan ventilatoren, dus het kiezen van een energiezuinig model kan op de lange termijn aanzienlijke besparingen opleveren.
Het verschil in kosten
Maar hoeveel bespaart het nu echt? Gebaseerd op gegevens van het KNMI, zijn er in het binnenland gemiddeld 24 tot 40 zomerse dagen per jaar. Aan de kust zijn dit er aanzienlijk minder, tussen 12 en 16, hoewel dit aantal in warmere jaren kan oplopen tot 20 tot 30. Voor deze analyse gaan we uit van 25 zomerse dagen, waarbij we acht uur per dag koeling nodig hebben.
Vorig jaar zagen we tijdens hittegolven een sterke toename in de vraag naar airco’s. Hoewel dit goed nieuws was voor de detailhandel, kan het extra energieverbruik van airconditioning negatieve gevolgen hebben voor het milieu.
Het Milieu Centraal meldt dat een gemiddelde mobiele airco ongeveer 1kWh per uur verbruikt. Over een jaar gezien, als het apparaat 200 uur draait, komt dat neer op 200kWh. Een vergelijkbare ventilator verbruikt slechts 10 kWh over dezelfde periode, wat 20 keer minder is.
Volgens Overstappen.nl was de gemiddelde elektriciteitsprijs in juni 2023 0,46 euro per kWh. Dit betekent dat een ventilator de ruimte voor slechts 4,60 euro per jaar kan koelen, terwijl het gebruik van een airconditioner 92 euro per jaar zou kosten. Dit is uiteraard afhankelijk van de capaciteit van de airco en het aantal kamers dat gekoeld wordt, wat de kosten kan verhogen.
Overige overwegingsfactoren
Er zijn echter andere factoren om te overwegen bij het kiezen tussen deze een airco of ventilator. De grootte van de ruimte, de isolatie en je persoonlijke voorkeur spelen een rol, evenals de milieueffecten van het gebruik van airconditioning door hun hoge energieverbruik en de aanwezigheid van koelmiddelen.
Conclusie
Samenvattend, ventilatoren zijn over het algemeen de meest kosteneffectieve keuze en hebben lagere verbruikskosten, maar bieden niet de krachtige koeling en precieze temperatuurregeling die airco’s wel bieden. Hoewel airconditioning meer kosten in aanschaf en gebruik met zich meebrengt, kunnen ze voor aanzienlijk meer comfort zorgen. Het is belangrijk om rekening te houden met je individuele behoeften, ruimte en budget bij het maken van je keuze.
Bronnen
– https://www.hartvannederland.nl/advies-en-tips/besparen/airco-ventilator-vergelijking-prijs-energie-kwaliteit