Hoelang gaat een airco mee?

Een airco is een belangrijke investering in je huis. Als je een airco gaat kopen, wil je er natuurlijk zeker van zijn dat hij lang meegaat. Maar hoelang gaat een airco gemiddeld mee? En wat kun je doen om ervoor te zorgen dat je zo lang mogelijk kunt genieten van je airconditioning? Op deze pagina artikel vertellen we je alles over de levensduur van een airco!

Wat is de levensduur van een airco?

Een airco gaat gemiddeld tussen de tien en vijftien jaar mee. Echter is de daadwerkelijke levensduur afhankelijk van het type airco dat je koopt, het merk dat je kiest en natuurlijk de mate waarop je onderhoud laat uitvoeren. Bij een vaste split airco van een toonaangevend airco merk, mag je ervan uitgaan dat het apparaat minimaal tien jaar meegaat. Door de airco jaarlijks te laten onderhouden, is de kans het grootst dat deze termijn ook gewoon gehaald wordt. Bovendien kun je dankzij goed onderhoud de levensduur van je airco verlengen.

Hoelang gaat een mobiele airco mee?

Wanneer je een mobiele airco koopt, moet je er rekening mee houden dat deze minder lang meegaat dan een vaste airco. De levensduur van een mobiele airco is gemiddeld vijf tot acht jaar. Ook hierbij geldt dat deze termijn verlengd kan worden door het apparaat regelmatig te laten onderhouden.

Conclusie: wil je dat je airco zo lang mogelijk meegaat? Bespaar dan niet op onderhoud!

Onderhoud is dus een erg belangrijk onderdeel als je lang plezier van je airco wilt hebben. Wanneer je de airco regelmatig laat controleren en schoonmaken, verleng je de levensduur aanzienlijk. Ook is het belangrijk om de airco op de juiste manier te gebruiken. Zo moet je ervoor zorgen dat je de airco niet langer dan nodig aanzet en dat je hem niet onnodig hard laat werken. Door de airco op deze manier te gebruiken, kun je er ook voor zorgen dat hij langer meegaat.

Foto van auteur

Geschreven door

Devin Poorterman

Devin is ervaringsdeskundige en oprichter van Aircowijs.nl. Hij verdiept zich al jarenlang in airconditioning apparaten, zoals mobiele airco's, luchtkoelers en ventilators. Wat begon met een persoonlijke interesse in het creëren van een comfortabele leefomgeving, is uitgegroeid tot een ware missie om mensen te helpen het juiste product voor een prettig binnenklimaat te vinden. Via Aircowijs.nl deelt hij zijn kennis en ervaring, zodat jij tijdens je zoektocht naar een airco de juiste aankoopbeslissing neemt.