Split airco

De meest effectieve manier om een huis of een ruimte te voorzien van een aangename temperatuur is het aanschaffen van een split airco. Op deze pagina vertellen we je alles over dit type airconditioning en lees je waar je rekening mee moet houden als je er één gaat aanschaffen.

Wat is een split airco?

Een split airco, ook wel split unit airco of vaste airco genoemd, is een airconditioning systeem met één buitendeel en één binnendeel. Als er sprake is van één buitendeel en meerdere binnenunits spreken we van een multi split airconditioning. Met een split airco systeem kun je naast het verkoelen van één of meerdere ruimtes ook verwarmen.

Hoe werkt een split airconditioning?

Een split unit airco systeem werkt op basis van koelvloeistof (net zoals bijvoorbeeld je koelkast). De binnenunit van een split airco neemt door middel van een ventilator de warme lucht uit de binnenruimte en voert deze lucht naar een warmtewisselaar. In deze warmtewisselaar komt de warme lucht in contact met de koelvloeistof dat de warmte uit de lucht onttrekt. Op dit moment zijn er dus twee substanties: koude lucht en warme koelvloeistof, oftewel gas. De koude lucht stroomt de ruimte in. Het gas wordt door middel van een compressor naar een condensor in de buitenunit afgevoerd, waar het in contact komt met de buitenlucht. Hierdoor condenseert de warme lucht waardoor het gas weer koude koelvloeistof wordt. Deze koelvloeistof wordt vervolgens weer naar de binnenunit gestuurd waarbij het koelingsproces weer van voren af aan begint.

kortom: een koelvloeistof onttrekt de warmte uit de binnenruimte (via de binnenunit) en voert deze warmte buiten af aan de buitenlucht (via de buitenunit).

Infographic - hoe werkt een split airco

Bij het verwarmen met een split airco werkt bovenstaande proces precies andersom.

De voordelen van een split airco

Een split airconditioning biedt een aantal grote voordelen. Het grootste voordeel, waarmee het zich ook onderscheidt van andere airco mogelijkheden, is dat je met een split unit airco ruimtes kunt verkoelen tot je gewenste temperatuur (tot wel 18 graden). Een ander voordeel is dat je met één buitenunit meerdere ruimtes van verkoeling kunt voorzien. Ook is een vaste airco relatief erg stil. De onderdelen die het meeste geluid maken zitten namelijk in de buitenunit. Tot slot beschikken de meeste split airco’s over meerdere functionaliteiten, zoals ventileren, verwarmen en de lucht ontvochtigen.

De voordelen in het kort:

 • Verkoeld tot gewenste temperatuur
 • Meerdere ruimtes tegelijkertijd koelen
 • Ook ventileren, verwarmen en ontvochtigen
 • Relatief erg stil

De nadelen van een split airco

Natuurlijk heeft een vaste airco ook een aantal nadelen. Zo is een split airconditioning lastig te installeren en heb je hier vaak een installateur bij nodig. Verder is dit type airconditioning relatief duur in de aanschaf en neemt het het hele jaar door ruimte in je woning in beslag.

De nadelen in het kort:

 • Moeilijk te installeren
 • Opbergen niet mogelijk
 • Relatief duur

Informatie en tips

Hoe onderhoud je een split airco, hoe installeer je zo’n aircosysteem en wat zijn de kosten van nou precies? In deze sectie geven we informatie en tips om deze vragen te beantwoorden. Het kopen en gebruiken van een goede airco brengt zo nu en dan namelijk wat vragen met zich mee.

Split airco’s en onderhoud

Om zo lang mogelijk van je split unit airco te kunnen genieten raden we het aan om deze goed te onderhouden. Controleer daarom minstens één keer per jaar of de airco nog optimaal werkt (net zoals bij een cv ketel). Dit kun je het best laten doen door een onderhoudsbedrijf. Zo voorkom je dat je airco het tijdens een hete zomerdag onverwachts begeeft.

Naast de jaarlijkse controle dien je ook de split airco regelmatig schoon te maken. De units van een dit aircosysteem bevatten namelijk roosters die de lucht filteren. Als deze filters vies zijn wordt het airconditioning systeem belemmerd in zijn functioneren en is de kans aanwezig dat er vuile lucht in de ruimte wordt geblazen. Maak daarom één keer per maand de filters schoon. Dit doe je eenvoudig door het stof en het vuil dat in de filter zit op te zuigen met een stofzuiger. Bij sommige split airco’s kun je ook de filters uitwassen.

Tot slot moet je ook de koelvloeistof van een split airco regelmatig aanvullen. Door verdamping kan het niveau van koelvloeistof namelijk langzaam dalen. Bij te weinig koelvloeistof is het rendement en het koelvermogen van de airco lager en zal het dus minder goed verkoelen.

Afbeelding waarom is merk airco belangrijk

Het installeren van een split unit airco

Een split unit airco systeem installeren is geen eenvoudige klus. Al zit er nog wel een verschil tussen het installeren van een single split airco (één buitenunit, één binnenunit) en een duo of multi split airco (één buitenunit, meerdere binnenunits).

Bij de installatie van een single split airco worden de units meestal rechtstreeks met elkaar verbonden door middel van een verbindingsstuk. Er worden dus geen leidingen gebruikt. In de muur wordt enkel een gat in de muur gemaakt om de buitenunit met de binnenunit te verbinden. Via een stopcontact wordt de binnenunit, en dus het gehele aircosysteem, voorzien van elektriciteit.

Het plaatsen van een duo of multi split airco kost wat meer tijd en moeite. Er moeten namelijk leidingen gelegd worden om meerdere binnenunits in verschillende ruimtes aan te sluiten op één buitenunit. Dit betekent ook dat er meer geboord moet worden. Voor het installeren van een split airco raden we het aan een professionele installateur in te schakelen.

De kosten van een split unit airco

Aanschafprijs
Hierboven beschreven we al dat de kwaliteit van airco’s flink kan verschillen. Wat betreft de aanschafprijs van een split airco is dit niet heel veel anders. Zo kun je een split airconditioning bemachtigen voor €500,-, maar ook voor €2000,-. Voor de installatie verschillen de kosten tussen de €300,- en €600,-.

Energiekosten
Dan de energiekosten van een split unit airconditioning. De gemiddelde single split airco verbruikt 0,75 kWh per uur. Bij een multi split airco is dit 1,65 kWh per uur. Bij een stroomprijs van 22,5 cent (prijspeil 2020) betekent dit dat een single split airco ongeveer 17 cent per uur kost en een multi split airco 37 cent. Gemiddeld gebruikt men een airco 320 uur per jaar. Dat houdt in dat je bij een split airco ongeveer €54,- aan energiekosten kunt verwachten per jaar. Bij een multi split airco komen de jaarlijkse energiekosten neer op €119,- (Bron: Milieu Centraal). Hoeveel jij daadwerkelijk kwijt bent aan stroomkosten is natuurlijk afhankelijk van het energielabel van je airco en het aantal gebruiksuren.

Afbeelding artikel waar plaats je een airco

Een split airco kopen: waar moet je op letten?

Als je een split airco wilt gaan kopen zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Eerst is het verstandig om goed na te gaan wat je precies wilt bereiken met een aircosysteem. Wil je bijvoorbeeld alleen je slaapkamer op een warme zomerdag van een aantal graden verkoeling voorzien? Dan zou een goedkoper alternatief als een mobiele airco of misschien zelfs een aircooler al aan je wensen voldoen. Als een split airco unit is wat jij nodig hebt, dien je op de volgende punten te letten:

 • Vermogen
  Zorg ervoor dat de split airco over het juiste vermogen beschikt voor de te koelen ruimte. Bij te weinig vermogen zal de airco moeite hebben een ruimte te verkoelen en bij te veel vermogen betaal je eigenlijk te veel voor de airco. Zowel in de aanschaf als aan stroomkosten.
 • Energielabel
  Om hoge kosten te voorkomen is het erg belangrijk ook goed naar het energieverbruik van de split airco te kijken. Sinds een aantal jaren moeten alle airco’s voorzien zijn van een energielabel. Op dit energielabel wordt op een schaal van A+++ tot en met G aangegeven hoe zuinig de airco is. A+++ is hierbij het meest voordelig.
 • Geluidsniveau
  Ook het geluidsniveau is niet onbelangrijk. Hoeveel geluid een airco split unit maakt wordt weergegeven in dB(A) en hoe lager dit getal is, hoe stiller de airco.
 • Merk
  Houd ook rekening met het merk bij een airco kopen. Zoals bij alle apparaten kan de kwaliteit van een product nogal verschillen tussen merken. Goede merken op het gebied van airconditioning vind je op onze populaire merken pagina.

Veelgestelde vragen over split airco’s

Meerdere factoren zijn van invloed op de levensduur van een split airco. Een goed onderhouden split airco systeem gaat bij gemiddeld gebruik 12 tot 15 jaar mee.

Laat tijdens de jaarlijkse onderhoudsbeurt het niveau van de koelvloeistof controleren. Als deze te laag is dient de koelvloeistof te worden bijgevuld. Gemiddeld moet een split airco elke 2 jaar worden bijgevuld.

Foto van auteur

Geschreven door

Devin Poorterman

Devin is ervaringsdeskundige en oprichter van Aircowijs.nl. Hij verdiept zich al jarenlang in airconditioning apparaten, zoals mobiele airco's, luchtkoelers en ventilators. Wat begon met een persoonlijke interesse in het creëren van een comfortabele leefomgeving, is uitgegroeid tot een ware missie om mensen te helpen het juiste product voor een prettig binnenklimaat te vinden. Via Aircowijs.nl deelt hij zijn kennis en ervaring, zodat jij tijdens je zoektocht naar een airco de juiste aankoopbeslissing neemt.