Airco installeren of laten plaatsen

Een airco installeren is specialistenwerk. Niet alleen omdat het lastig is, maar ook omdat je te maken hebt met enkele wettelijke regels die je moet naleven. Zo mag je niet zelf een airco installeren als de airconditioning meer dan 3 liter koelmiddel bevat. Als dit het geval is, ben je verplicht beroep te doen op een officieel erkende STEK monteur. STEK staat synoniem voor Stichting Emissiepreventie Koudetechniek. Ben je van plan een airconditioning aan te schaffen? Dan adviseren we deze te laten plaatsen door een erkende installateur. Bevat de airco minder dan 3 liter koelmiddel en wil je het toch zelf gaan plaatsen? Lees dan verder. Op deze pagina vind je een handleiding en stappenplan voor het installeren van een airco in huis.

Airco installeren? Hou rekening met de regelwetgeving voor airco plaatsing

Veel hangt af van het soort airconditioning dat je van plan bent te kopen. Het type koelingssysteem dat je aanschaft. Er zijn wettelijke voorwaarden verbonden aan het eigenhandig plaatsen van een airconditioning. In sommige gevallen moet er een erkende STEK monteur bij te pas komen. Een voorgevulde split airco van maximaal 3 liter koelmiddel vormt geen enkel probleem om het zelf te installeren. Hou hier dus wel degelijk rekening mee bij aankoop.

Stappenplan: een airco installeren doe je zo

Wanneer je met de montage van een airco van start gaat, zal je met enkele dingen rekening moeten houden voor dat je daadwerkelijk begint met de installatie. Neem daar ruim de tijd voor en doe dit eventueel in overleg met iemand die ervaring heeft. Een airco installeren vergt soms vakmanschap van een specialist:

#Stap 1: Kies een zorgvuldige plaats uit

Voordat je met de werkzaamheden start, zal je moeten wikken en wegen wat de beste plek is voor een binnen- of een buitenunit. Bedenk zorgvuldig waar je de airco gaat plaatsen. Doe dit indien mogelijk in overleg met een specialist. Bij het installeren van een airco is het heel belangrijk dat de binnen- en buitenunit zo dicht mogelijk bij elkaar worden geplaatst. Let vooral op dat er op de plek waar je binnenunit en de buitenunit met elkaar moet verbinden zo min mogelijk obstakels in de weg zitten en dat gas niet de kans krijgt te ontsnappen.

#Stap 2: Het boren van gaten

De volgende logische stap is het boren van gaten om de binnenunit te kunnen ophangen. Daarnaast zal je ook de nodige plaats moeten voorzien voor de doorvoer van de leidingen. Bekijk op voorhand wat het gewicht is van de airconditioner en analyseer het muurtype waar de airconditioning aan moet worden geplaatst. De draaglast van een GIBO-wand is duidelijk minder groot dan bij een betonnen muur.

#Stap 3: Het ophangen van de binnenunit

In de meeste gevallen wordt de binnenunit via een speciaal frame opgehangen. Waar je zeker aandacht aan moet besteden is dat de unit waterpas hangt. Niet alleen op verticaal gebied, maar ook horizontaal.

#Stap 4: Het aanbrengen van de leidingen

Het aanbrengen van de leidingen is specialistenwerk omdat het koelmiddel van de airconditioning er door moet stromen.

#Stap 5: Het ophangen van de buitenunit

Als de leidingen van de airco eenmaal zijn aangebracht, worden ze aangesloten aan zowel de binnen- als buitenunit. In bepaalde gevallen wordt eveneens de aanwezigheid van een stroomkabel voorzien.

#Stap 6: Het vullen en testen van de airconditioning

Om te controleren of alles uitstekend gaat functioneren, zal een uitgebreide test moeten worden uitgevoerd om te kijken of er geen lekkages worden vastgesteld. Wanneer dat niet het geval is, kun je de airco vullen met vloeibaar gas (koelmiddel).

#Stap 7: Het vergaren van instructies

Als alles is afgerond, wordt meestal door een airco installateur uitvoerige technische uitleg verschaft hoe de airconditioner optimaal werkt. Aangezien je de airco zelf hebt geïnstalleerd is het belangrijk dat je deze instructies alsnog ziet te verkrijgen. Het beste kun je hiervoor contact opnemen met iemand die ervaren is in het installeren van airco’s.

Praktische tip: het vacumeren van een airco installatie

Een belangrijk onderdeel bij een airco installeren, is het zogenaamd vacumeren. Met een vacuümpomp wordt de vochtige lucht uit het systeem getrokken. Door op een nauwkeurige manier te vacumeren, wordt de levensduur van de airco en de exacte werking van de installatie bepaald. Het opsporen van een mogelijke lekkage, duurt plus minus een half uur.

Een goedkoper alternatief voor het zelf installeren of laten plaatsen van een airco

Een vaste airconditioning is al niet goedkoop in de aanschaf. Een airco laten plaatsen maakt het zelfs nog duurder. Wil je niet teveel geld kwijt zijn en durf je het zelf niet aan om de airco te installeren? Dan is er een goedkoper en makkelijker alternatief, namelijk: de mobiele airco. Bij het installeren van een mobiele airco hoef je enkel een afvoerslang via het raam naar buiten te plaatsen en een stekker in het stopcontact te doen. Met dit alternatief van de vaste airco kun je dus voor relatief weinig kosten en gedoe gebruikmaken van een airco en op warme dagen genieten van verkoelde lucht.

Foto van auteur

Geschreven door

Devin

Devin is ervaringsdeskundige en oprichter van Aircowijs.nl. Hij verdiept zich al jarenlang in airconditioning apparaten, zoals mobiele airco's, luchtkoelers en ventilators. Wat begon met een persoonlijke interesse in het creëren van een comfortabele leefomgeving, is uitgegroeid tot een ware missie om mensen te helpen het juiste product voor een prettig binnenklimaat te vinden. Via Aircowijs.nl deelt hij zijn kennis en ervaring, zodat jij tijdens je zoektocht naar een airco de juiste aankoopbeslissing neemt.