Waar plaats je een airco?

Als je een airconditioning gaat aanschaffen is het erg belangrijk dat deze op de juiste plaats geïnstalleerd wordt. Een mobiele airco plaats je altijd dichtbij een raam voor de afvoerslang. Maar waar plaats je nou een vaste split airco? Een split airco koelt optimaal als zowel de binnen- als de buitenunit op de juiste plaats staan. Op deze pagina leggen we uit op welke plekken dat zijn.

Waar plaats je de binnenunit van de airco

De binnenunit plaats je natuurlijkerwijs in de ruimte waar je de verkoeling het meest nodig hebt. Vaak is dit in de slaapkamer. Tijdens hete dagen wil je namelijk een goede nachtrust en een aangename temperatuur helpt daar enorm bij. Echter is het natuurlijk aan jezelf waar je de airco plaatst. Denk daarom vooraf erg goed na wat voor jou de beste plek is. Als de split airco eenmaal geïnstalleerd is kun je het toestel namelijk niet even makkelijk verplaatsen. Iets wat bij een mobiele airco wel het geval is. Keuze gemaakt? Uitstekend. Zorg er voor dat de binnenunit niet dichtbij een warmtebron (kachel) wordt geplaatst. Idealiter is het ook niet mogelijk dat er overdag zonlicht op de unit schijnt.

Plaats buitenunit airco

Naast de plek van de binnenunit dient er ook aandacht te worden besteed aan de plaats van de buitenunit. Het is namelijk enorm belangrijk dat de buitenunit vrij staat en dat de luchtstroom niet belemmerd wordt. Alleen op deze manier kan de airconditioning optimaal zijn werk doen. Ook wordt aangeraden om de buitenunit op een schaduwrijke plaats te installeren.

Foto van auteur

Geschreven door

Devin Poorterman

Devin is ervaringsdeskundige en oprichter van Aircowijs.nl. Hij verdiept zich al jarenlang in airconditioning apparaten, zoals mobiele airco's, luchtkoelers en ventilators. Wat begon met een persoonlijke interesse in het creëren van een comfortabele leefomgeving, is uitgegroeid tot een ware missie om mensen te helpen het juiste product voor een prettig binnenklimaat te vinden. Via Aircowijs.nl deelt hij zijn kennis en ervaring, zodat jij tijdens je zoektocht naar een airco de juiste aankoopbeslissing neemt.