Verwarmen met airco: slim & duurzaam!

Je huis verwarmen met een airco klinkt misschien wat vreemd in de oren, maar het kan eigenlijk heel voordelig zijn! Zo is het verwarmen van je huis met een airco een goede manier om gas- en stookkosten te besparen. Vooral erg handig wanneer de gasprijzen hoog zijn. Zoals vandaag de dag het geval is. Ben je op zoek naar nieuwe manieren om je huis te verwarmen? Lees dan vooral verder.

Een airco als verwarming: waarom dit een slimme keuze is

De gasprijzen stijgen en je moet verduurzamen, maar je wil er ook warmpjes bijzitten. Waar kies je dan voor? Een airco met verwarming is een goed alternatief. Het is beter voor het milieu en je portemonnee. Maar hoe gebruik je een airco als verwarming? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over het verwarmen van je woning met een airco. Wat zijn de voordelen en nadelen? En bespaar je hiermee echt op je gasrekening?

Hoe gebruik je een airco als verwarming?

Bij een airco denk je al snel aan verkoeling, maar wist je dat je veel airco’s ook kunnen verwarmen? Er bestaan tegenwoordig veel airco’s die de lucht koelen én verwarmen. Daardoor is het mogelijk om je huis in de koude maanden gedeeltelijk te verwarmen met een mobiele airco. 

Een airco die de lucht verwarmt, wordt ook wel een lucht-warmtepomp genoemd. Zo’n verwarming bestaat uit een binnenunit en buitenunit. De airco zuigt tijdens de gure herfstdagen de koude lucht op, verwarmt deze en geeft deze warme lucht vervolgens weer af. Zo wordt je kamer efficiënt verwarmd.

Als je een enkele ruimte wilt verwarmen, heb je aan een binnenunit en buitenunit genoeg. Wil je meerdere ruimtes tegelijkertijd verwarmen? Dan sluit je eenvoudig meerdere buitenunits op de airco aan. Zo gebruik je een airco om je hele huis te verwarmen.

Waarom verwarmen met airco?

Vaak wil je enkele kamers van je huis verwarmen. Hiervoor is verwarmen met de airco erg geschikt. Ga je bijvoorbeeld werken op je kantoor thuis? Dan is deze snel warm. Met een cv-ketel kost dit veel meer energie. Daarnaast verwarm je zo geen overbodige ruimtes. Hierdoor bespaar je veel kosten en ben je ook nog eens duurzaam bezig.

Kosten van een airco als verwarming

Een airco die koelt en verwarmt, is een grote investering. Gemiddeld kost deze tussen de 2000 en 3500 euro. Dat is een aanzienlijk bedrag, maar je krijgt er gelukkig een hoop voor terug. Je gebruikt de airco bijna het hele jaar. In de hete zomer verkoelt hij je huis en in de winter dient hij als verwarming. Hoeveel de airco daadwerkelijk kost? Dat ligt aan het vermogen, type, het aantal units en het merk. 

Als we kijken naar de kosten van het verwarmen met een airco kunnen we wel stellen dat de elektriciteit die de airco vraagt goedkoper is dan de gas die de CV-ketel nodig heeft. Gas is namelijk duurder dan elektriciteit. Daar komt nog eens bij dat het verbruik van een airco lager is dan het verbruik van een CV-ketel. Dat houdt dus in dat doorgaans het verwarmen van je huis met een airco vele malen voordeliger is dan het stoken van een CV-ketel.

Besparen op gas

De gasprijzen blijven maar stijgen. Natuurlijk kun je de verwarming een graadje lager zetten, maar ook dan zit je nog met een hoge gasrekening. Gebruik je airco als verwarming en je betaalt een stuk minder. Je airco gebruikt namelijk elektriciteit, waarvan de prijs een stuk lager is dan van gas. Hoeveel je kunt besparen, ligt aan hoe groot je huis is en het type airco dat je gebruikt. Het energieverbruik verschilt namelijk enorm per merk en variant. 

Waarmee moet je rekening houden bij de aankoop van een airco?

Wil je een airco kopen, maar weet je niet waar je op moet letten? Kies altijd voor een airco die koelt én verwarmt. Zo heb je er het hele jaar plezier van. Daarnaast zijn er nog twee belangrijke punten om op te letten.

Vermogen van de airco

Hoe groot is de kamer die je wilt verwarmen? Hoe groter deze is, hoe meer vermogen je airco nodig heeft. Een airco met een hoger kW is geschikt voor een grotere ruimte. Deze zijn wel luider dan airco’s met een lager kW.

Geluidsniveau airco

Wil je de slaapkamer ‘s nachts verwarmen? Kies dan voor een stille airco, zodat je geen geluidsoverlast ervaart tijdens het slapen. Overleg met een vakman welke airco het meest geschikt is. Houd bij de keuze van je airco ook rekening met buren. Ook zij ervaren mogelijk snel geluidsoverlast door de buitenunit.

Voordelen en nadelen van verwarmen met de airco

Verwarmen met een airco vraagt om een grote investering en een grote verandering in je huishouden. Daarom is het belangrijk om stil te staan bij de voordelen en nadelen die verwarmen met een airco heeft. Hieronder zetten we de voordelen en nadelen voor je op een rij.

De voordelen

  • Inzetbaar in de zomer en de winter
    Een airco gebruik je voor het afkoelen en verwarmen van je huis. Hierdoor is hij flexibel inzetbaar. Op hete dagen zorgt de airco voor een verkoelend briesje, terwijl deze in de winter verwarmend werkt. Moderne airco’s zijn zelfs met lichte vorst in staat om een woning op een comfortabele temperatuur te brengen.
  • Je kamer is sneller op temperatuur
    Een airco brengt je kamer snel op temperatuur. Doordat het systeem direct reageert, warmt de lucht je kamer snel op. Dat gaat veel sneller dan met een cv-ketel, waarbij het verwarmde water eerst helemaal naar de kamer vervoerd moet worden.
  • Je bespaart kosten
    Elektriciteit is goedkoper dan gas. Waarschijnlijk gaan de gasprijzen in de toekomst nog veel meer stijgen en hierdoor is verwarmen met een airco een goede keuze. Niet alleen voor nu, maar ook voor de toekomst. De investering heb je door de kostenbesparing snel terugverdiend.
  • Het is een duurzame keuze
    Het verwarmen van je huis met airco is een duurzame keuze. Gas is een fossiele brandstof en bovendien niet erg milieuvriendelijk. Met de huidige klimaatproblematiek is het belangrijk dat we actie ondernemen. De overheid wil graag dat we het gasgebruik verminderen. Start vandaag nog en gebruik je airco als verwarming. Heb je nog grijze stroom? Ook dan is een airco duurzamer dan gas. Natuurlijk is groene stroom hierin een nog duurzamere keuze.
  • Airco in combinatie met zonnepanelen
    Verwarmen met een airco wordt nog duurzamer met zonnepanelen. Hiermee wek je je eigen stroom op, die je vervolgens gebruikt om je huis te verwarmen. Daarnaast bespaar je hiermee nog meer kosten op je energierekening. Wil je binnenkort zonnepanelen aanschaffen? Laat dan ook direct een airco installeren en profiteer van een dubbele kostenbesparing. 

De nadelen

  • Je airco kan maar één ruimte verwarmen
    Het lijkt misschien slim: je koopt een mobiele airco en verplaatst deze steeds naar de ruimte waar je bent. Toch is dit in de praktijk onhandig. Voor het verwarmen van een heel woonhuis heb je meerdere buitenunits nodig om een comfortabele temperatuur te bereiken. Dit zorgt ervoor dat de startinvestering een stuk hoger is.
  • Een airco verwarmt niet continu
    Wanneer de buitentemperatuur onder de zeven graden komt, moet de condensor van de airco ontdooien. Tijdens dit proces verwarmt de airco niet en dat kan ten koste gaan van het comfort. Er ontstaat dan een gevoel van tocht. Gelukkig zijn er moderne airco’s die een ingebouwde thermische buffer hebben. Deze blijven gedurende het ontdooiproces warme lucht blazen. 
  • Het voelt ‘anders’
    Ga je verwarmen met een airco? Dan moet je hier even aan wennen. Het voelt anders dan wanneer je met een cv-ketel verwarmt. Waar de cv-ketel de lucht opwarmt, blaast de airco warme lucht in je kamer. Hierdoor krijg je te maken met luchtstromen. Let goed op dat je de airco op de juiste temperatuur instelt, want anders krijg je last van tocht. Dit voelt niet lekker en vermindert het wooncomfort. Ga ook niet te dicht in de buurt van de airco zitten, zodat je de luchtstromen zo min mogelijk merkt. 
  • Geluidsoverlast
    Het verwarmingsproces van een airco maakt een stuk meer geluid dan een cv-ketel. Dit is vervelend voor jou, maar ook voor je buren! Woon je in een flat? Zoek dan even op in het huishoudelijk reglement of je een airco mag plaatsen. Dit mag niet overal, omdat het geluidsoverlast kan veroorzaken. Hoeveel geluid een airco maakt, staat aangegeven in de productgegevens. Let hier goed op bij de aankoop. 
    Per 1 april 2021 geldt een maximaal geluidsniveau voor airco-buitenunits. Het geluidsniveau mag volgens de regelgeving maximaal 40 dB zijn tussen 19.00 en 07.00 uur. En overdag tussen 07.00 en 19.00 uur mag het geluidsniveau maximaal 45 dB zijn.

Airco als verwarming: een slimme keuze

Wegen de voordelen zwaarder dan de nadelen? Ja, want je hoeft niet veel last te hebben van bovenstaande nadelen. Laat je goed informeren over het geluidsniveau, hoe je de airco gebruikt en welke airco bij je past. Vraag hiervoor advies van een expert. Zo weet je zeker dat je een investering doet waar je nog jaren van geniet!

Bekijk actuele aanbiedingen van airco’s met verwarmfunctie

Bol.com

Coolblue

Voordelig verwarmen met een mobiele airco

Wanneer de meeste mensen denken aan airconditioners, stellen ze zich een koelsysteem voor waarmee ze hun huis koel kunnen houden tijdens de warme zomermaanden. Wat vaak over het hoofd wordt gezien, is dat de meeste airco’s ook in staat zijn om een huis te verwarmen tijdens de koudere wintermaanden. Door de koelmiddelstroom om te keren, kan een airco fungeren als een verwarming. Hoewel dit misschien door veel huishoudens nog niet wordt ingezet om een huis te verwarmen, kan het eigenlijk heel effectief zijn. En omdat tegenwoordig steeds meer woningen beschikken over een airco, kan het gebruik ervan om je huis te verwarmen een kosteneffectieve manier zijn om op je energierekening te besparen. Vooral als je ook zonnepalen hebt.

De voordelen zijn niet alleen financieel. Een airco kan ook helpen om de luchtkwaliteit in een ruimte te verbeteren. Verwarming met een airco helpt om allergenen en verontreinigende stoffen uit de lucht te verwijderen, waardoor het voor mensen met allergieën of astma makkelijker wordt om te ademen. Bovendien kan airco verwarming ook helpen om de vochtigheidsgraad in je huis te verbeteren.

Verwarmen via zonnepanelen

Een airco werkt op basis van elektriciteit. Als je thuis gaat verwarmen met een airco gaat je energieverbruik dus stijgen, maar je gasrekening zal juist veel lager uitvallen. Over het algemeen is dit sowieso al gunstiger, maar in combinatie met zonnepanelen wordt het helemaal voordelig. Door het opwekken van energie met je zonnepanelen compenseer je namelijk de stroom die de airco vraagt. Dit kan zelfs zo uitpakken dat je het gebruik van een airco helemaal niet terugziet op in je energiekosten!

De juiste airco vinden

Als je op zoek gaat naar een airco met verwarmfunctie is het belangrijk dat deze genoeg vermogen heeft voor de ruimte waarin je de airco verwacht te gebruiken. Als je kiest voor een mobiele airco is het advies om daarom de grootste kamer in je woning aan te houden als richtlijn voor hoeveel vierkante meter de airco geschikt moet zijn. Op deze manier weet je zeker dat je de mobiele airco overal in huis in kunt zetten als verwarming óf uiteraard gewoon om te verkoelen.

Verkrijgbaar bij:

bol.com (€560,07)
blokker.nl (€561,99)
Laatst bijgewerkt: 28/11/2023 - 03:38
Foto van auteur

Geschreven door

Devin Poorterman

Devin is ervaringsdeskundige en oprichter van Aircowijs.nl. Hij verdiept zich al jarenlang in airconditioning apparaten, zoals mobiele airco's, luchtkoelers en ventilators. Wat begon met een persoonlijke interesse in het creëren van een comfortabele leefomgeving, is uitgegroeid tot een ware missie om mensen te helpen het juiste product voor een prettig binnenklimaat te vinden. Via Aircowijs.nl deelt hij zijn kennis en ervaring, zodat jij tijdens je zoektocht naar een airco de juiste aankoopbeslissing neemt.