Onafhankelijk airco advies
Onafhankelijk airco advies

Verwarmen met airco: slim & duurzaam!

Je huis verwarmen met een airco klinkt misschien wat vreemd in de oren, maar het kan eigenlijk heel voordelig zijn! Zo is het verwarmen van je huis met een airco een goede manier om gas- en stookkosten te besparen. Vooral erg handig wanneer de gasprijzen hoog zijn. Zoals vandaag de dag het geval is. Ben je op zoek naar nieuwe manieren om je huis te verwarmen? Lees dan vooral verder.

De voordelen en nadelen van je huis verwarmen met een airco

Het verwarmen van je woning met een airco biedt zowel voor- als nadelen. We zetten beide op een rij.

Voordelen:

Goedkoper dan verwarmen met gas
In combinatie met zonnepalen nóg voordeliger
Airco verwarming sneller te voelen dan normale (vloer)verwarming
Een airconditioner zorgt tijdens het verwarmen ook voor een betere luchtkwaliteit
In de zomer ook in te zetten om te koelen

Nadelen:

Enkel de ruimte waarin de airco wordt gebruikt wordt verwarmd
Sommige type woningen zijn niet geschikt voor een vaste airco

Beste airco’s om mee te verwarmen

Laatst geüpdate: 31 augustus 2022

AEG AXP35U538CW ChillFlex Pro

De’Longhi PAC EL98 Eco Real Feel

Duux North Smart 14K BTU/h

Honeywell HJ14CESVWK

Bekijk actuele aanbiedingen van airco’s met verwarmfunctie

Bol.com

Coolblue

Voordelig verwarmen met een mobiele airco

Wanneer de meeste mensen denken aan airconditioners, stellen ze zich een koelsysteem voor waarmee ze hun huis koel kunnen houden tijdens de warme zomermaanden. Wat vaak over het hoofd wordt gezien, is dat de meeste airco’s ook in staat zijn om een huis te verwarmen tijdens de koudere wintermaanden. Door de koelmiddelstroom om te keren, kan een airco fungeren als een verwarming. Hoewel dit misschien door veel huishoudens nog niet wordt ingezet om een huis te verwarmen, kan het eigenlijk heel effectief zijn. En omdat tegenwoordig steeds meer woningen beschikken over een airco, kan het gebruik ervan om je huis te verwarmen een kosteneffectieve manier zijn om op je energierekening te besparen. Vooral als je ook zonnepalen hebt.

De voordelen zijn niet alleen financieel. Een airco kan ook helpen om de luchtkwaliteit in een ruimte te verbeteren. Verwarming met een airco helpt om allergenen en verontreinigende stoffen uit de lucht te verwijderen, waardoor het voor mensen met allergieën of astma makkelijker wordt om te ademen. Bovendien kan airco verwarming ook helpen om de vochtigheidsgraad in je huis te verbeteren.

Kosten airco als verwarming

Als we kijken naar de kosten van het verwarmen met een airco kunnen we direct stellen dat de elektriciteit die de airco vraagt goedkoper is dan de gas die de CV-ketel nodig heeft. Gas is namelijk duurder dan elektriciteit. Daar komt nog eens bij dat het verbruik van een airco lager is dan het verbruik van een CV-ketel. Dat houdt dus in dat doorgaans het verwarmen van je huis met een airco vele malen voordeliger is dan het stoken van een CV-ketel.

Verwarmen via zonnepanelen

Een airco werkt op basis van elektriciteit. Als je thuis gaat verwarmen met een airco gaat je energieverbruik dus stijgen, maar je gasrekening zal juist veel lager uitvallen. Over het algemeen is dit sowieso al gunstiger, maar in combinatie met zonnepanelen wordt het helemaal voordelig. Door het opwekken van energie met je zonnepanelen compenseer je namelijk de stroom die de airco vraagt. Dit kan zelfs zo uitpakken dat je het gebruik van een airco helemaal niet terugziet op in je energiekosten!

De juiste airco om mee te verwarmen vinden

Als je op zoek gaat naar een airco met verwarmfunctie is het belangrijk dat deze genoeg vermogen heeft voor de ruimte waarin je de airco verwacht te gebruiken. Als je kiest voor een mobiele airco is het advies om daarom de grootste kamer in je woning aan te houden als richtlijn voor hoeveel vierkante meter de airco geschikt moet zijn. Op deze manier weet je zeker dat je de mobiele airco overal in huis in kunt zetten als verwarming óf uiteraard gewoon om te verkoelen.

Tijd om je huis te verwarmen met airco?

Met de hoge gasprijzen is iedereen op zoek naar manieren om het gasverbruik te verminderen. Met de wintermaanden in het vooruitzicht is het echter wel noodzaak om toch de gewenste warmte in huis te bewerkstelligen. Als je op zoek bent naar een efficiënte manier om een aangename temperatuur in huis te creëren deze winter, overweeg dan om een airco als verwarming te gebruiken.