Beste aircooler

beste keuzes van 2024

Tijdens warme dagen is het fijn om een goede aircooler (ook wel luchtkoeler) in huis te hebben. We zijn voor jou op zoek gegaan naar de beste aircoolers van 2024, zodat jij de juiste aankoop doet en op hete zomerdagen van wat verkoeling kunt genieten. Bekijk de beste luchtkoelers van dit jaar direct hieronder.

Beste keuzes

Beste aircooler
Beste aircooler

Trotec PAE 50

Specificaties:

4-in-1 Waterreservoir: 20 liter Vermogen: 145 W Geluidsniveau: 73 dB
Beste budget aircooler
Beste goedkope aircooler

Maxxhome Coolstar

Specificaties:

Waterreservoir: 4 liter Vermogen: 80 W Geluidsniveau: 52 dB

Beste aircooler van 2024

De aircooler die als best uit de test komt is:

Beste aircooler 2024
Score: 10 Energie-efficiënt Vermogen: 145 W Geluidsniveau: 73 dB
Trotec PAE 50
Best getest

Verkrijgbaar bij:

bol.com (€209,95)
amazon.nl (€209,95)
Laatst bijgewerkt: 21/06/2024 - 03:05

De Trotec PAE 50 is de aircooler die dit jaar als beste beschouwd kan worden. De luchtkoeler van Trotec is erg efficiënt en beschikt over een ruimte waterreservoir. Met deze aircooler zorg je tijdens de heetste dagen moeiteloos voor een fijne koele bries in huis, waarmee je de temperatuur in een ruimte een aantal graden doet dalen. Trotec behoort tot de goede merken op het gebied van klimaatbeheersing en dat geeft vertrouwen. Meer informatie over deze luchtkoeler vind je in onderstaande top 5 beste aircoolers.

De beste aircoolers op een rij

Ontdek de beste luchtkoelers van dit moment.

Beste aircooler
Trotec PAE 50
Best getest

Verkrijgbaar bij:

bol.com (€209,95)
amazon.nl (€209,95)
Laatst bijgewerkt: 21/06/2024 - 03:05

De Trotec PAE 50 is de beste luchtkoeler van dit moment. De aircooler is erg compleet en beschikt over meerdere functies als koelen, verfrissen, bevochtigen en reinigen van de lucht. Je kunt dus stellen dat deze luchtkoeler van Trotec een 4-in-1 aircooler is, die er ook nog eens flitsend uitziet.

De aircooler heeft een programmeerbare timer waarmee je het apparaat automatisch in- of uitschakelt. Dit is erg handig als je de luchtkoeler gebruikt voor het slapen gaan. Dat de PAE 50 ideaal is voor in je slaapkamer bewijst de fluisterstille nachtmodus.

Bij deze goede aircooler krijg je een afstandsbediening en een waterreservoir met erg veel inhoud, namelijk 20 liter. Hierdoor kun je de luchtkoeler het hele jaar door gebruiken als luchtbevochtiger en hoef je hem niet vaak bij te vullen. Verder wordt de Trotec PAE 50 geleverd inclusief vier koelelementen die je kunt toevoegen aan het water op extreem hete dagen.

Kortom, met de Trotec PAE 50 haal je een zeer complete aircooler in huis waar je het hele jaar door profijt van kunt hebben.

#2
TROTEC PAE 51

Verkrijgbaar bij:

bol.com (€149,95)
amazon.nl (€149,99)
Laatst bijgewerkt: 21/06/2024 - 03:04

Op de tweede plek in de top vijf beste aircoolers van 2024 staat de PAE 51 van Trotec. Deze luchtkoeler is qua functionaliteiten vergelijkbaar met de PAE 50, alleen beschikt het over minder vermogen. Het voordeel van minder vermogen is dat het geluidsniveau daardoor lager is, namelijk maar 60 dB. Dit is erg stil voor een aircooler.

De Trotec PAE 51 kent ook een natuurwind-modus, waarbij je een koele bries in de natuur nabootst. Voor ruimtes tot ongeveer 60 vierkante meter is de Trotec PAE 51 aircooler een prima keus om wat verkoeling te stichten.

Beste goedkope aircooler
Maxxhome Coolstar
Beste budget aircooler

Verkrijgbaar bij:

bol.com (€39,99)
Laatst bijgewerkt: 21/06/2024 - 03:05

Op de derde plek vinden we de Maxx Coolstar luchtkoeler. Een compacte, maar effectieve aircooler die ook nog eens erg goedkoop is. De luchtkoeler op wieltjes van MaxxHome heeft een vermogen van 80 Watt en is geschikt voor ruimtes tot 40 vierkante meter. Een prima keus als je een aircooler op je slaapkamer wilt gebruiken. Met een geluidsniveau van 52 dB is dit koelapparaat daar uitermate geschikt voor.

Het waterreservoir van de Maxx Coolstar is wel wat klein, maar als we kijken naar de aankoopprijs van de aircooler, was dat ook te verwachten. Als je het vervelend vindt om relatief vaak het waterreservoir te moeten bijvullen, moet je deze luchtkoeler aan je voorbij laten gaan. Wil je gewoon een effectieve koeler voor weinig geld, dan is deze aircooler perfect voor jou.

#4
Domo DO156A

Verkrijgbaar bij:

coolblue.nl (€88,00)
bol.com (€94,95)
amazon.nl (€94,95)
Laatst bijgewerkt: 21/06/2024 - 03:04

De volgende in de lijst met beste aircoolers is de Domo DO146A. Deze luchtkoeler heeft een fijn vermogen om woonruimtes te verkoelen. Het geluidsniveau is 62 decibel en is dus erg stil. Verder kan er maximaal 4 liter water in het reservoir en kent de aircooler 3 snelheden waarin het de lucht in een ruimte verkoelt, bevochtigd en reinigt.

De laatste beste aircooler is de TC10PM van het merk Honeywell. Een aircooler met niet zo heel veel vermogen en alleen geschikt voor kleine ruimtes tot 20 vierkante meter, maar toch het benoemen waard. Ondanks het compacte formaat beschikt deze luchtkoeler namelijk over een waterreservoir met een inhoud van 10 liter. Je hoeft de Honeywell TC10PM dus minder vaak bij te vullen dan de twee aircoolers hierboven.

Beste luchtkoeler voor in de slaapkamer

Ben je van plan de aircooler in de slaapkamer te gebruiken? Dan hecht je, naast de effectiviteit van het apparaat, ook veel waarde aan het geluidsniveau. Een aircooler die erg geschikt is voor in de slaapkamer en over een stille nachtmodus beschikt is:

Beste slaapkamer aircooler
Trotec PAE 50
Best getest

Verkrijgbaar bij:

bol.com (€209,95)
amazon.nl (€209,95)
Laatst bijgewerkt: 21/06/2024 - 03:05

De TROTEC PAE 50 aircooler is uitstekend geschikt om in je slaapkamer te zetten door zijn fluisterstille nachtmodus.

Beste goedkope aircooler (< €100,-)

Van plan om een aircooler te kopen, maar niet zo’n groot budget? Dan is de aankoopprijs van een aircooler erg belangrijk. Voor een goede luchtkoeler onder de €100 euro raden wij de Maxx Coolstar aan:

Beste goedkope aircooler
Maxxhome Coolstar
Beste budget aircooler

Verkrijgbaar bij:

bol.com (€39,99)
Laatst bijgewerkt: 21/06/2024 - 03:05

Voor minder dan €100,- haal je met de Maxx Coolstar toch een erg effectieve luchtkoeler in huis. Let er wel goed op of de ruimte waarin je gebruik wilt maken van de aircooler niet te groot is.

Totstandkoming top 5 beste aircoolers

Om de beste aircooler van 2024 te vinden zijn er erg veel luchtkoelers vergeleken. Wat we hierbij in beschouwing hebben genomen leggen we hieronder uit.

Energieverbruik

Als je een aircooler gaat gebruiken wil je natuurlijk niet verdrinken in de energiekosten. Daarom hebben we erg goed gekeken naar het energieverbruik van de beste luchtkoelers.

Vermogen

Er bestaan erg veel aircoolers waarvan het vermogen gewoon te laag is om een ruimte echt te verkoelen. Om deze reden hebben we aandachtig gelet op het vermogen van de koelapparaten om de beste aircooler te vinden.

Geluidsniveau

Luchtkoelers worden vaan gebruikt in de slaapkamer. Om gebruik te kunnen maken van een aircooler als je gaat slapen is het geluidsniveau belangrijk. Van de beste luchtkoeler moet je kunnen verwachten dat het weinig geluid maakt.

Merk

Ook hebben we met een schuinoog naar de fabrikant van de aircoolers gekeken. Merken die bekend staan om kwalitatieve apparaten in de airconditioning branche leveren doorgaans ook erg goede aircoolers.

Aanschafprijs

Mensen kiezen meestal een aircooler boven een mobiele airco, omdat dit goedkoper is. Het is dan wel belangrijk dat zo’n aaircooler ook daadwerkelijk geen hoog prijskaartje heeft. Daarom hebben we ook goed gekeken naar de prijs van de luchtkoelers.

Inhoud waterreservoir

Een aircooler bevat een waterreservoir die ervoor zorgt dat de lucht die de kamer in wordt geblazen koud is. Als de inhoud van dit reservoir erg klein is kan dat erg vervelend zijn. Bovendien moeten er ook koelelementen in passen.

Informatie over aircoolers

Hieronder lees je alles over de aircooler.

Wat is een aircooler

Een aircooler, ook wel luchtkoeler genoemd, is een soort ventilator waarbij de lucht via koud water of een koelelement een ruimte in wordt geblazen. Hierdoor wordt een warme luchtstroom omgezet in een koele en kan een ruimte van een aantal graden verkoeling worden voorzien. Een aircooler maakt geen gebruik van koelvloeistof en is dan ook geen airconditioning!

beste aircooler

Hoe werkt een aircooler?

Zoals verteld werkt een aircooler met koud water of een koelelement. Een ventilator voert de warme lucht in een ruimte langs een vochtverdeler, een soort spons. In deze vochtverdeler verdampt de warme lucht en blijft er dus gekoelde lucht over. Deze koude lucht wordt vervolgens de kamer of ruimte ingeblazen. Het verdampen van water zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid in de ruimte omhoog gaat. Dit betekent dat een aircooler ook als luchtbevochtiger functioneert.

De voor- en nadelen van een luchtkoeler

Een aircooler biedt een aantal voordelen. Ten eerste bevat een aircooler geen afvoerslang en hoeft er dus geen weg naar buiten aanwezig te zijn. Je hebt hierdoor geen gedoe met het afdichten van een raam of deur. Ook hoef je dus geen gaten te boren. Ten tweede is een aircooler erg goedkoop vergeleken met een (mobiele) airconditioning. Verder is een luchtkoeler makkelijk te verplaatsen en heb je de mogelijkheid verschillende ruimtes te koelen. Tot slot beschikt een goede aircooler vaak over meerdere opties, waardoor je naast verkoelen ook kunt bevochtigen en eventueel zelfs verwarmen.

Geen afvoerslang

Goedkoop vergeleken met alternatieven

Eenvoudig te installeren en te verplaatsen

Naast koelen ook de lucht bevochtigen

Er zitten ook een aantal nadelen aan de aircooler verbonden. Zo kun je de lucht enkel met een aantal graden verkoelen en niet een gewenste temperatuur instellen, zoals bij een split airco het geval is. Bij enorm hete dagen kan het dus voorkomen dat een luchtkoeler niet genoeg verkoelend is. Daarnaast bevat een aircooler een waterreservoir die regelmatig handmatig moet worden bijgevuld. Als het reservoir erg klein is kan dit irritant zijn. Tot slot kan de ruimte waar je de aircooler gebruikt erg vochtig worden.

Geen temperatuur instellen

Waterreservoir bijvullen

Ruimte kan erg vochtig worden

Aircooler tips

Hieronder geven we meer informatie en tips over een aircooler en het gebruik ervan.

Het onderhouden van een aircooler

Goed onderhoud van je aircooler is van belang. Hierdoor kun je namelijk de levensduur van de luchtkoeler optimaal benutten. Het onderhoud van een aircooler werkt over het algemeen hetzelfde als bij de onderhoud van een mobiele airco. Maak regelmatig het apparaat zelf schoon met een vochtige doek en plaats de aircooler in een schone ruimte. Maak de de luchtfilter schoon met behulp van een stofzuiger. 

Aircooler
Aircooler kopen

Waar moet je op letten bij het kopen van een aircooler?

Bij de aankoop van een aircooler dien je met een aantal factoren rekening te houden, namelijk het vermogen, het geluidsniveau, het energieverbruik en de inhoud van het waterreservoir. 

Benamingen van een aircooler

Een aircooler kent erg veel namen. De een noemt het een aircooler, de ander een luchtkoeler. Ook de term mobiele airco zonder afvoerslang zien we regelmatig voorbij komen, maar dit is niet helemaal juist en kan wat verwarring veroorzaken. Een aircooler bevat namelijk inderdaad geen afvoerslang, maar is absoluut geen airconditioning. Een aircooler koelt de lucht door middel van koud water en niet door middel van koelvloeistof, zoals dat bij een airconditioning het geval is!

Veelgestelde vragen over aircoolers

De prijzen van aircoolers variëren van €50,- tot €350,-.

Een aircooler is geen airco. Er wordt namelijk geen gebruik gemaakt van koelvloeistof. Neem je met een aantal graden verkoeling genoegen? Dan is een aircooler een goede keus. Ben je op zoek naar een apparaat dat meer graden koelt, waarbij je de temperatuur kunt instellen? Dan past een mobiele airco het best bij jou.

Een aircooler is simpel in gebruik. Als het goed is verteld de handleiding je stap voor stap hoe het werkt. Het komt er eigenlijk op neer dat je een stekker in het stopcontact doet en zorgt dat het waterreservoir gevuld is.

Een aircooler tijdens een hittegolf

In Nederland komen er steeds vaker hittegolven voorbij. Hittegolven zijn periodes met exorbitant hoge temperaturen. Als zo’n hittegolf zich voordoet, verlang je naar verkoeling. Een goede luchtkoeler biedt dan helaas geen uitkomst. Zelfs de beste aircoolers beschikken namelijk over te weinig koelvermogen om tijdens een zware hittegolf een aangename temperatuur in huis te creëren. Als je op zoek bent naar een koelsysteem dat ook tijdens een hittegolf effect heeft, moet je toch echt kiezen voor een goede mobiele airco. Je bent dan wel iets meer geld kwijt, maar dan wordt je tijdens een warme hittegolf tenminste niet teleurgesteld.

Klaar om te kopen?

Als je dit leest weet je inmiddels wat de beste aircoolers van 2024 zijn. We hopen dat je met behulp van onze test een keuze hebt kunnen maken. Als laatste tip willen we je nog meegeven dat het slim is om een kamer te ventileren na het gebruiken van een luchtkoeler, zodat de vocht weg kan trekken. Doe dit niet tijdens het gebruik van een aircooler, want dan geef je warmte van buiten de kans naar binnen te treden. Ben je op zoek naar méér dan alleen wat verkoeling en wil je de temperatuur in een ruimte kunnen regelen? Dan kun je beter onze keuzewijzer voor de beste mobiele airco bekijken. Wil je enkel je kamer verkoelen en niet teveel geld kwijt zijn? Dan is een aircooler een prima keuze!

Best getest

Verkrijgbaar bij:

bol.com (€209,95)
amazon.nl (€209,95)
Laatst bijgewerkt: 21/06/2024 - 03:05
Best getest

Verkrijgbaar bij:

bol.com (€209,95)
amazon.nl (€209,95)
Laatst bijgewerkt: 21/06/2024 - 03:05

Verkrijgbaar bij:

bol.com (€149,95)
amazon.nl (€149,99)
Laatst bijgewerkt: 21/06/2024 - 03:04

Verkrijgbaar bij:

coolblue.nl (€88,00)
bol.com (€94,95)
amazon.nl (€94,95)
Laatst bijgewerkt: 21/06/2024 - 03:04
Best getest

Verkrijgbaar bij:

bol.com (€209,95)
amazon.nl (€209,95)
Laatst bijgewerkt: 21/06/2024 - 03:05
Foto van auteur

Geschreven door

Devin Poorterman

Devin is ervaringsdeskundige en oprichter van Aircowijs.nl. Hij verdiept zich al jarenlang in airconditioning apparaten, zoals mobiele airco's, luchtkoelers en ventilators. Wat begon met een persoonlijke interesse in het creëren van een comfortabele leefomgeving, is uitgegroeid tot een ware missie om mensen te helpen het juiste product voor een prettig binnenklimaat te vinden. Via Aircowijs.nl deelt hij zijn kennis en ervaring, zodat jij tijdens je zoektocht naar een airco de juiste aankoopbeslissing neemt.