Wat kost een airco?

Een airco in huis is zowel in de zomer als in de winter van toegevoegde waarde. Maar wat kost een airco eigenlijk precies? De totale kosten van een airco bestaan uit de aanschaf, de installatie, het energieverbruik en natuurlijk het onderhoud. In dit artikel zetten we alle kosten van een airco uiteen en ontdek je het totale kostenplaatje van een gemiddelde airco.

De aanschafprijs van een airco

De prijs van een airco is afhankelijk van het type, de grootte en het vermogen. Een simpele mobiele airco kan je al aanschaffen vanaf €200,-, maar een vaste split airco kost gemiddeld al snel €1000.

De installatiekosten van een airco

Naast de aankoopprijs, zijn er in de meeste gevallen ook kosten verbonden aan het installeren van de airco. Het is namelijk erg belangrijk dat je een airco laat installeren door een erkende installateur, zodat je zeker weet dat de installatie juist plaats vindt. Voor het laten plaatsen van een split airco moet je ongeveer rekening houden met €400,-. Bij het laten installeren van een multi split airco lopen de montagekosten op tot gemiddeld €600,-.

De energiekosten van een airco

De kosten voor het gebruiken van een airco verschillen uiteraard per type airconditioning. Een split airco die één gemiddelde ruimte koelt, verbruikt gemiddeld zo’n 0,75 kWh per uur. Met de huidige energieprijzen, die tussen de € 0,50 en € 0,70 per kWh liggen, kost een airco bij gebruik dus ongeveer 45 cent. Over het algemeen valt dit dus reuze mee, echter zijn de totale verbruikskosten van een airco natuurlijk sterk afhankelijk van de hoeveelheid uren dat het apparaat aanstaat. Wil je de airco in de zomer non-stop laten draaien, dan kan je energierekening hoog op lopen. Maar gebruik je de airco alleen op extreem warme dagen een aantal uren voor het slapen gaan? Dan is het goed betaalbaar en als je het ons vraagt ook meer dan waard.

De onderhoudskosten van een airco

Het wordt aangeraden om eenmalig per jaar je airco te laten onderhouden. Zo zorg je dat je probleemloos gebruik kunt blijven maken van je airco en de levensduur maximaal is. Ook kun je eventuele storingen in een vroeg stadium signaleren. Een inspectie en het bijvullen van de koelvloeistof zijn inbegrepen in de onderhoudskosten, maar eventuele reparaties komen er bovenop. Gemiddeld kost een onderhoudsbeurt voor je airco ongeveer €150,-.

Conclusie: wat kost een airco je dan ongeveer totaal?

Voor het kopen en laten installeren van een split airco ben je gemiddeld dus zo’n €1400,- tot €1600,- kwijt. Daarnaast kost een airco je jaarlijks ongeveer €150,- aan onderhoud en zijn de gebruikskosten ongeveer 45 cent per uur. Hoeveel kost een airco dan totaal? Dat kun je uitrekenen door een inschatting te maken van het aantal uren dat je gebruikmaakt van de airco!

Een mobiele airco als goedkoper alternatief

Als je alles zo bij elkaar optelt, is het totale kostenplaatje voor een vaste airco in huis dus redelijk hoog. Maar niet getreurd: er is een goedkoper alternatief! Namelijk een mobiele airco. Deze airco op wielen is de laatste jaren ontzettend gestegen in populariteit, omdat het een betaalbare oplossing is om woon- en kantoorruimtes te verkoelen in de zomer en zelfs elektrisch te verwarmen in de winter.

Bekijk beste mobiele airco’s
Foto van auteur

Geschreven door

Devin Poorterman

Devin is ervaringsdeskundige en oprichter van Aircowijs.nl. Hij verdiept zich al jarenlang in airconditioning apparaten, zoals mobiele airco's, luchtkoelers en ventilators. Wat begon met een persoonlijke interesse in het creëren van een comfortabele leefomgeving, is uitgegroeid tot een ware missie om mensen te helpen het juiste product voor een prettig binnenklimaat te vinden. Via Aircowijs.nl deelt hij zijn kennis en ervaring, zodat jij tijdens je zoektocht naar een airco de juiste aankoopbeslissing neemt.