Mobiele airco zonder slang

Als je op zoek bent naar een (mobiele) airco zonder afvoerslang, dan ben je op de juiste pagina beland. Ondanks het feit dat de meeste mobiele airco’s alleen functioneren als de warme lucht afgevoerd kan worden naar buiten, is dit bij enkele verplaatsbare airco’s niet het geval!

Voordelen van een mobiele airco zonder slang

Bij kleine leefruimtes is een mobiele airco zonder slang ideaal

In Nederland zijn we onderhand wel nummer één als het om isoleren van woningen gaat. Er wordt in de nieuwbouw en bij het renoveren van woningen alles aan gedaan om de kou zoveel mogelijk buiten te houden. Maar, wat nu als de zomerse temperaturen stijgen tot een ondraaglijke hitte? Thuis komen van je werk en dan eenmaal binnen niet weten waar je het zoeken moet door de hitte, is niet altijd even prettig.

Wanneer je het gevoel hebt als een tomaat in een kas te wonen, wordt het tijd voor klimaatcontrole. Dit geldt dubbel voor mensen die genoodzaakt zijn om thuis te werken. Is de leef- of werkruimte klein en wil je een airconditioning die je overal kunt plaatsen, dan is een mobiele airco zonder afvoerslang de beste oplossing.

Verplaatsbaar zonder afvoerslang, makkelijker heb je ze niet

Gewone draagbare airconditioners hebben een slang nodig om de warme lucht uit de kamer naar buiten af te voeren. Dit brengt de nodige ongemakken met zich mee. Je zult een constructie moeten bedenken om zoveel mogelijk te proberen de buitenlucht buiten te houden, of je hangt de slang door een kier van het raam naar buiten waardoor het effect van koelen teniet wordt gedaan.

Wat men verstaat onder een draagbare airco zonder slang of ventilatorloze airconditioners noemt men ook wel verdampingskoelers of moeras koelers. Bij een mobiele airco zonder afvoerslang wordt door de ingebouwde verdamper de warmte onttrokken om zo de temperatuur te verlagen en de luchtvochtigheid te verhogen.

Het basisprincipe van een mobiele airco zonder slang

De ventilator zuigt als het ware de warme en vochtige lucht uit de kamer in de mobiele unit. Binnenin zorgt de unit dat de vochtige, warme lucht wordt afgekoeld doordat deze geleid wordt langs de koude koelribben of spiralen. Door de afkoelende lucht wordt het vocht onttrokken wat zich als condens afzet op het koelelement. Dit is het deel waar de koelvloeistof in de vorm van gas doorheen gaat, ook wel de verdampingsspiralen genoemd.

De koele lucht gaat weer verder de kamer in en het vocht uit de lucht wordt verzameld en opgevangen. Er zijn talloze verschillende manieren waarop mobiele units omgaan met het water veroorzaakt door condensatie. Een mobiele airco zonder afvoerslang is één van de prettigste en gebruiksvriendelijkste apparaten die je snel installeert.

De meest eenvoudige versie van een airco zonder slang maakt gebruik van een ingebouwd waterreservoir die regelmatig moet worden geleegd. Het legen van het waterreservoir hangt af van de luchtvochtigheid en gebruiksintensiteit. Afhankelijk daarvan kan het zijn om de 12 uur of een keer per week legen. Angst voor overlopen hoeft er niet te zijn, de ingebouwde automatische uitschakelfunctie voorkomt lekkage naar de grond.

Eenvoudig of geavanceerd

Een mobiele airco zonder slang is al de eenvoud zelf. Geen gesoebat met aansluiten en je bergt hem op wanneer deze niet meer nodig is. Toch zijn er versies waar je bijna helemaal geen omkijken naar hebt. Hoe geavanceerder de mobiele airco-unit, hoe beter de ingebouwde verdampingstechnologie is. Deze zorgt ervoor dat het opgehoopte vocht verdampt met behulp van een functie bij het uitblazen van warme lucht. Hierdoor hoeft er maar een kleine hoeveelheid of zelfs helemaal geen water worden afgetapt.

Iedere draagbare airco zonder slang beschikt over een soort van verdampingsproces waarbij vocht wordt vrijgegeven via de uitlaat ventilator. Alleen de meer geavanceerde draagbare modellen hebben de mogelijkheid door middel van innovatie functies het aftappen tot het minimum te beperken. Tot slot: Om het maximale uit je draagbare airco-unit te halen door hem ook in de winter te gebruiken, zijn er ook kanaalloze modellen met een ingebouwd verwarmingssysteem door middel van een warmtepomp. Hierdoor heeft de unit zowel de functie van airconditioning als verwarming. Je hebt dan een apparaat in huis dat niet speciaal seizoensgebonden is.

Een alternatief voor de mobiele airco zonder slang

Een mobiele airconditioning die werkt zonder slang naar buiten is uniek. En dat is helaas ook terug te zien in de prijs van deze airco’s. Is de prijs van een airco zonder slang jou iets te hoog gegrepen? Dan is het wellicht verstandiger om voor een normale mobiele airco te gaan, waarbij je wel gewoon een afvoerslang naar buiten dient te plaatsen. Wil je dit niet of is dit simpelweg niet mogelijk? Dan is een aircooler een goed alternatief. Een aircooler is eigenlijk hetzelfde als een mobiele airco zonder slang, alleen verkoeld dit apparaat minder effectief.

Waarom vereist een aircooler geen afvoerslang naar buiten?

Een mobiele airco werkt met koelvloeistof om de lucht te verkoelen. De koelvloeistof trekt de warmte uit de lucht en deze warme lucht moet vervolgens afgevoerd worden naar buiten. Bij een aircooler is dit niet het geval. Een aircooler blaast namelijk de lucht uit een ruimte langs koud water of een koelelement om een koele luchtstroom te creëren. Er blijft dus geen warme substantie achter dat afgevoerd moet worden.

Is zo’n aircooler dan net zo effectief als een mobiele airco?

Helaas niet. Een aircooler is jammer genoeg minder effectief dan een mobiele airco. Met een mobiele airco verkoel je een ruimte tot een gewenste temperatuur, terwijl je met een aircooler een kamer met maximaal 3 graden kan verkoelen.