Mobiele airco zonder slang

Beste slangloze keuzes

Een mobiele airco zonder slang kan in veel situaties de ideale uitkomst zijn voor het verkoelen van een ruimte. Ontdek de mogelijkheden, de voordelen én de beste keus voor een airco zonder afvoerslang.

Beste keuzes

Beste airco zonder slang
Beste aircooler

Trotec PAE 50

Specificaties:

4-in-1 Vermogen: 145 Watt Geluidsniveau: 73 dB

Een mobiele airco zonder afvoerslang is de ideale oplossing voor wie wel van koele lucht wil genieten, maar geen afvoermogelijkheid heeft. Aangezien de Nederlandse zomers elk jaar warmer worden en in veel huizen de temperatuur daardoor flink oploopt, overwegen steeds meer huishoudens om airconditioning aan te schaffen. Maar voor welke optie kies je? Ga je voor een normale airco, een mobiele airco met slang of een airco zonder afvoerslang? Welke vorm van airconditioning het beste bij je past, hangt af van een aantal factoren. Zo is er een verschil in de kosten, en vinden veel mensen het ook onhandig om een afvoerslang te moeten plaatsen. Over de airco zonder slang vertellen wij je alles in dit artikel.

Beste mobiele airco zonder slang van 2023

Wil je een betrouwbare mobiele airco zonder slang die de gewenste verkoeling oplevert, maar ook veelzijdig is in haar functies. Dan moet je kiezen voor de beste airco zonder slang van dit moment:

Beste mobiele airco zonder slang
Bekijk goedkoopste prijs
Laatst bijgewerkt: 21/03/2023 - 03:07

De Trotec PAE50 is een 3-in-1 airco zonder slang die naast verkoelen ook bevochtigt en reinigt. Het maximale geluidsniveau van de mobiele airco is maar 73 dB. Dat betekent dat dit apparaat erg stil is. Het vermogen van de aircooler komt neer op 145 Watt. Voor ruimtes kleiner dan 30 vierkante meter is deze aircooler van Trotec uitermate geschikt.

Wat is een mobiele airco zonder slang?

Een mobiele airco is een fijne oplossing als je op een flexibele manier wilt genieten van een koel huis. Je installeert het apparaat eenvoudig en verplaatst het makkelijk naar andere ruimtes. Zo heb je altijd een aangename temperatuur om je heen, waar in huis je je ook bevindt. 

Een echte mobiele airco heeft altijd een afvoerslang. Het apparaat werkt namelijk door de warme lucht op te zuigen en deze via een slang naar buiten af te voeren. Wanneer je het hebt over een mobiele airco zonder afvoerslang, bedoel je dus eigenlijk een luchtkoeler. 

Deze ziet er bijna hetzelfde uit als een mobiele airco, maar de slang ontbreekt. Een luchtkoeler, ook wel aircooler genoemd, werkt op een andere manier dan een mobiele airco, waardoor deze zonder afvoerslang kan opereren.

Hoe werkt een airco zonder afvoerslang

Het principe van een airco, zowel vast als mobiel, is dat het apparaat de warme lucht naar buiten afvoert en deze dus niet in dezelfde ruimte terechtkomt. Om die reden is er bij een ‘echte’ airco dus altijd sprake van een afvoerbuis. Mobiele airco’s met een opvangbak vangen alleen het condenswater op, de warme lucht moet nog steeds de ruimte uitgevoerd worden.

Een mobiele airco zonder slang is in feite een extra grote ventilator. Het apparaat zuigt de warme lucht op, waar het langs een koelelement (zoals een waterreservoir of ijs) voert. Door middel van waterdamp blaast het apparaat de koele lucht weer terug de ruimte in. Er is dus geen sprake van afvoer naar buiten. Deze techniek laat de gevoelstemperatuur hierdoor met een paar graden dalen, maar de daadwerkelijke temperatuur in de ruimte blijft bijna gelijk.

Gelukkig zijn er vandaag de dag ook mobiele airco’s zonder afvoerslang verkrijgbaar, die toch goed hun werk doen. Dit komt door innovatieve technieken. Zo weten deze apparaten te verkoelen via een watertank, waarbij het water wordt afgekoeld tot onder het vriespunt. Qua werking is zo’n airco zonder slang dus vergelijkbaar met een aircooler, alleen is dit type luchtkoeler in staat ruimtes tot wel 15 graden te verkoelen. Vandaar dat deze apparaten vaak gewoon een mobiele airco genoemd worden.

Mobiele airco zonder afvoerslang

Voordelen van een airco zonder slang

Het grote voordeel van een mobiele airco ten opzichte van een vaste airco, is dat je hem niet inbouwt. Je hoeft dus geen installateur in te huren voor een ingrijpende klus aan je huis, maar steekt hem in het stopcontact en hij werkt. Daar komt bij dat een mobiele airco ook een stuk goedkoper is dan een vaste. Waar je voor een vast airconditioningsysteem al gauw een paar duizend euro betaalt, heb je een mobiele airco al voor een paar honderd euro in huis. En mobiele airco’s zonder slang zijn over het algemeen nóg voordeliger en al vanaf enkele tientjes verkrijgbaar. Een mobiele airco zonder slang is daarbij ook nog makkelijker te installeren dan een apparaat met slang. Je hoeft in dat geval tenslotte geen rekening te houden met een afvoermogelijkheid. De airco zonder slang is dan ook de meest flexibele en mobiele vorm van luchtkoeling.

Ideaal voor kleine leefruimtes

In Nederland zijn we onderhand wel nummer één als het om isoleren van woningen gaat. Er wordt in de nieuwbouw en bij het renoveren van woningen alles aan gedaan om de kou zoveel mogelijk buiten te houden. Maar, wat nu als de zomerse temperaturen stijgen tot een ondraaglijke hitte? Thuis komen van je werk en dan eenmaal binnen niet weten waar je het zoeken moet door de hitte, is niet altijd even prettig. Wanneer je het gevoel hebt als een tomaat in een kas te wonen, wordt het tijd voor klimaatcontrole. Dit geldt dubbel voor mensen die genoodzaakt zijn om thuis te werken. Is de leef- of werkruimte klein en wil je een airconditioning die je overal kunt plaatsen, dan is een mobiele airco zonder afvoerslang de beste oplossing.

Makkelijk te verplaatsen

Gewone mobiele airco’s bevatten een slang om de warme lucht uit een ruimte naar buiten af te voeren. Dit brengt de nodige ongemakken met zich mee. Zo heb je persé een raam of deur naar buiten nodig en moet je tijdens gebruik proberen de buitenlucht buiten te houden. Opzich is dit eenvoudig op te lossen met een raamafdichting voor mobiele airco’s, maar dit is wel een gedoe.

Airco zonder slang of een gewone mobiele airco?

Twijfel je nog of je voor een airco zonder slang of een normale mobiele airco moet kiezen? Denk dan goed na of er in de ruimte(s) waar je het apparaat wilt plaatsen een geschikte afvoermogelijkheid is. 

Is er geen mogelijkheid om de slang via een raam of andere afvoer naar buiten te leiden? Of vind je dit geen goede oplossing, omdat het bijvoorbeeld niet mooi staat? Kies dan voor een mobiele airco zonder slang. Daarmee geniet je van een frisse bries en koelere ruimte, zonder dat je een afvoerbuis moet wegwerken. En het is ook nog eens de meest voordelige optie.

Omdat een luchtkoeler door de waterdamp de lucht vochtiger maakt, werken deze apparaten ook uitstekend bij droge omstandigheden. Je kunt de mobiele airco zonder slang in dat geval dus ook inzetten als luchtbevochtiger, in tegenstelling tot een gewone airco, die de lucht juist droger maakt.

Mobiele airco zonder afvoerslang kopen

Wanneer je een mobiele airco zonder afvoerslang wilt kopen en verschillende websites en folders van aanbieders bekijkt, valt het je misschien op dat je op geen enkele foto van mobiele airco’s een afvoerslang ziet. Maar in de meeste gevallen zit deze er wel degelijk bij! Let dus goed op en lees de omschrijving aandachtig als je een mobiele airco bestelt, zodat je niet per ongeluk toch een apparaat met slang aanschaft.

Een goedkoper alternatief voor de mobiele airco zonder slang

Een mobiele airconditioning die werkt zonder slang naar buiten is uniek. En dat is helaas ook terug te zien in de prijs van deze airco’s. Is de prijs van een airco zonder slang jou iets te hoog gegrepen? Dan is het wellicht verstandiger om voor een normale mobiele airco te gaan, waarbij je wel gewoon een afvoerslang naar buiten dient te plaatsen. Wil je dit niet of is dit simpelweg niet mogelijk? Dan is een aircooler een goed alternatief. Een aircooler is eigenlijk hetzelfde als een mobiele airco zonder slang, alleen verkoeld dit apparaat minder effectief.

Waarom vereist een aircooler geen afvoerslang naar buiten?

Een mobiele airco werkt met koelvloeistof om de lucht te verkoelen. De koelvloeistof trekt de warmte uit de lucht en deze warme lucht moet vervolgens afgevoerd worden naar buiten. Bij een aircooler is dit niet het geval. Een aircooler blaast namelijk de lucht uit een ruimte langs koud water of een koelelement om een koele luchtstroom te creëren. Er blijft dus geen warme substantie achter dat afgevoerd moet worden.

Is zo’n aircooler dan net zo effectief als een mobiele airco?

Helaas niet. Een aircooler is jammer genoeg minder effectief dan een mobiele airco. Met een mobiele airco verkoel je een ruimte tot een gewenste temperatuur, terwijl je met een aircooler een kamer met maximaal 3 graden kan verkoelen.

3 redenen waarom je een airco zonder afvoerslang wilt kopen

Twijfel je of je een airco zonder afvoerslang moet kopen? Er zijn veel redenen om voor dit type airco te kiezen. We zetten er 3 voor je op een rij!

  • Allereerst is het belangrijk om te weten dat een airco zonder afvoerslang beter is voor het milieu dan een gewone airco. Dit komt doordat het apparaat geen koelmiddel gebruikt, waardoor er geen schadelijke stoffen in de lucht terechtkomen. Bovendien is een airco zonder slang energiezuiniger dan een gewone airco. Dit komt omdat het apparaat geen extra elektriciteit nodig heeft om het koelmiddel te vernevelen.
  • Ook is een mobiele airco zonder afvoerslang veel stiller dan een gewone airco. Dit komt doordat het apparaat geen compressor heeft, waardoor er geen lawaaiige werking is.
  • Tot slot is een mobiele airco zonder slang onderhoudsvriendelijker dan een normale airco, doordat het apparaat veel minder snel verstopt raakt door vuil en stof.

Kortom, er zijn vele redenen waarom je voor een mobiele airco zonder afvoerslang kunt kiezen.