Aircooler

Home » Aircooler

Om van wat verkoeling te kunnen genieten, is het gebruikmaken van een aircooler één van de mogelijkheden. Op deze pagina zoomen we in op de aircooler en lees je of dit apparaat aan jouw wensen kan voldoen.

Wat is een aircooler?

Een aircooler, ook wel luchtkoeler genoemd, is een soort ventilator waarbij de lucht via koud water of een koelelement een ruimte in wordt geblazen. Hierdoor wordt een warme luchtstroom omgezet in een koele en kan een ruimte van een aantal graden verkoeling worden voorzien. Een aircooler maakt geen gebruik van koelvloeistof en is dan ook geen airconditioning!

Hoe werkt een aircooler?

Zoals verteld werkt een aircooler met koud water of een koelelement. Een ventilator voert de warme lucht in een ruimte langs een vochtverdeler, een soort spons. In deze vochtverdeler verdampt de warme lucht en blijft er dus gekoelde lucht over. Deze koude lucht wordt vervolgens de kamer of ruimte ingeblazen. Het verdampen van water zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid in de ruimte omhoog gaat. Dit betekent dat een aircooler ook als luchtbevochtiger functioneert.

De voor- en nadelen van een luchtkoeler

Een aircooler biedt een aantal voordelen. Ten eerste bevat een aircooler geen afvoerslang en hoeft er dus geen weg naar buiten aanwezig te zijn. Je hebt hierdoor geen gedoe met het afdichten van een raam of deur. Ook hoef je dus geen gaten te boren. Ten tweede is een aircooler erg goedkoop vergeleken met een (mobiele) airconditioning. Verder is een luchtkoeler makkelijk te verplaatsen en heb je de mogelijkheid verschillende ruimtes te koelen. Tot slot beschikt een goede aircooler vaak over meerdere opties, waardoor je naast verkoelen ook kunt bevochtigen en eventueel zelfs verwarmen.

Geen afvoerslang
Goedkoop vergeleken met alternatieven
Eenvoudig te installeren en te verplaatsen
Naast koelen ook de lucht bevochtigen

Er zitten ook een aantal nadelen aan de aircooler verbonden. Zo kun je de lucht enkel met een aantal graden verkoelen en niet een gewenste temperatuur instellen, zoals bij een split airco het geval is. Bij enorm hete dagen kan het dus voorkomen dat een luchtkoeler niet genoeg verkoelend is. Daarnaast bevat een aircooler een waterreservoir die regelmatig handmatig moet worden bijgevuld. Als het reservoir erg klein is kan dit irritant zijn. Tot slot kan de ruimte waar je de aircooler gebruikt erg vochtig worden.

Geen temperatuur instellen
Waterreservoir bijvullen
Ruimte kan erg vochtig worden

Informatie en tips

Hieronder geven we meer informatie en tips over een aircooler en het gebruik ervan.

Het onderhouden van een aircooler

Goed onderhoud van je aircooler is van belang. Hierdoor kun je namelijk de levensduur van de luchtkoeler optimaal benutten. Het onderhoud van een aircooler werkt over het algemeen hetzelfde als bij de onderhoud van een mobiele airco. Maak regelmatig het apparaat zelf schoon met een vochtige doek en plaats de aircooler in een schone ruimte. Maak de de luchtfilter schoon met behulp van een stofzuiger. 

aircooler
Aircooler

Waar moet je op letten bij het kopen van een aircooler?

Bij de aankoop van een aircooler dien je met een aantal factoren rekening te houden, namelijk het vermogen, het geluidsniveau, het energieverbruik en de inhoud van het waterreservoir. 

Benamingen van een aircooler

Een aircooler kent erg veel namen. De een noemt het een aircooler, de ander een luchtkoeler. Ook de term mobiele airco zonder afvoerslang zien we regelmatig voorbij komen, maar dit is niet helemaal juist en kan wat verwarring veroorzaken. Een aircooler bevat namelijk inderdaad geen afvoerslang, maar is absoluut geen airconditioning. Een aircooler koelt de lucht door middel van koud water en niet door middel van koelvloeistof, zoals dat bij een airconditioning het geval is!

Veelgestelde vragen over aircoolers