Home » Kennisbank » De vele voordelen van een mobiele airco in de slaapkamer

De vele voordelen van een mobiele airco in de slaapkamer

Lees over de voordelen van slapen in een koele ruimte met schone lucht. Zoals wellicht bekend is het hoog zomer als het warm is minder prettig slapen dan op koelere dagen, maar ‘een plaknacht’ is meer dan enkel oncomfortabel. Lees in dit artikel alles over het belang van klimaatbeheersing in de slaapkamer, en dat een mobiele airco meer doet dan enkel de lucht koelen.

Een gezonde en goede slaap uitleggen is ingewikkeld

Slapen krijgt veel aandacht, en dat is terecht. Na een goede nachtrust ben je op de dag alert en vitaal. Vandaar dat menige veel geld uitgeven voor een goed bed met een uitgekiende bodem en matras. Naast dat een goed bed moet steunen en vocht afvoeren, is de temperatuur heel belangrijk. In een te warme slaapkamer slapen gaat ten koste van de concentratie op de dag. Dit heeft allerlei kwalijke gevolgen, van foutjes maken op het werk tot ongevallen in het verkeer. Het slapen moet dus sterk in een totaal worden gezien om op de dag optimaal te presteren. Klimaatbeheersing in de slaapkamer is dus heel belangrijk, een mobiele airco is geen luxe maar eerder noodzaak. Neem daarbij in acht dat we in Nederland steeds meer warme nachten krijgen. Vroeger had je na augustus geen hitte meer, nu kan het doorgaan tot in november. Mogelijk hoeft een mobiele airco in het najaar niet de hele nacht aan te staan, maar is kort voor het slapen gaan de slaapkamer koelen voldoende om die gezonde slaap te krijgen. Je zal vanzelf merken dat je ‘s nachts minder zal woelen en draaien als de slaapkamer koel is, en dat je op de dag je productie kan leveren ondanks absurde buitentemperaturen.

De luchtfilters in een (mobiele) airco doen meer dan je denkt

Een gegeven is dat in de zomer de lucht vochtiger is dan in de winter. Een ander gegeven is dat vochtige lucht veel schimmels en bacteriën kunnen bevatten. Een lelijke kwestie is dat een hittegolf in Nederland ook gelijk zomersmog betekent met een te hoge concentratie fijne stofdeeltjes in de lucht. Alle redenen om de lucht tijdens zomerse hitte te filteren, en een mobiele airco doet dat bij het juiste onderhoud bijzonder goed. Online zijn publicaties te vinden hoe je de filters kan onderhouden, maar dat kun je beter pas lezen als je eenmaal die mobiele airco in huis hebt. Je weet dan het merk en type, of het afwasbare filters heeft of niet. Dan komt gelijk het voordeel van een mobiel exemplaar. Velen hebben thuis een fitnessapparaat zoals een home- of crosstrainer. Op de radio waarschuwen ze tijdens een hittegolf om geen inspanningen te maken, en als je slecht geslapen hebt, dan wil je niet trainen. Maar omdat je geslapen hebt bij een mobiele airco ben je op de dag vitaal, op de dag plaats je de airco bij dat fitnessapparaat, deze haalt vrij snel de vuile stoffen uit de lucht en je kan gewoon trainen ondanks de waarschuwingen.

Op sommige plaatsen in Nederland is het al meer koelen dan verwarmen In het zuiden van het land is er al een omslagpunt bereikt. Het gaat nog meer om kantoren dan om woningen, maar meer dagen per jaar is de airconditioning actief dan de kachel. Lang lag de focus op verwarmen, de kolenkachel werd immers een gashaard en later CV, en daarna volgden de innovaties van HR combiketel. Maar overduidelijk zal vanaf nu de focus komen te liggen op airconditioning. Het kan een hele verbouwing zijn om airconditioning in een bestaand pand aan te leggen, bespaar je die verbouwing, kies voor een mobiele airco.

Foto van auteur

Geschreven door

Devin Poorterman

Devin is ervaringsdeskundige en oprichter van Aircowijs.nl. Hij verdiept zich al jarenlang in airconditioning apparaten, zoals mobiele airco's, luchtkoelers en ventilators. Wat begon met een persoonlijke interesse in het creëren van een comfortabele leefomgeving, is uitgegroeid tot een ware missie om mensen te helpen het juiste product voor een prettig binnenklimaat te vinden. Via Aircowijs.nl deelt hij zijn kennis en ervaring, zodat jij tijdens je zoektocht naar een airco de juiste aankoopbeslissing neemt.