Home » Kennisbank » Ga voor een comfortabele zomer met een airco of een aircooler

Ga voor een comfortabele zomer met een airco of een aircooler

Warme zomers kunnen behoorlijk slopend zijn. Zeker als je moet werken en de hitte je nekt heb je soms geen uithoudingsvermogen meer. Werkt jouw gewone ventilator onvoldoende? Overweeg dan eens de aanschaf van een (mobiele) airconditioner of aircooler. Er zijn diverse verschillen tussen een airco, mobiele airco en aircooler. Hieronder worden de apparaten beschreven. Een overeenkomst is dat ze de hitte in huis verdraagzamer maken met elk hun eigen voor en nadelen. Je hebt dus meerdere opties voor een koele woning in de zomer.

Airco

Een airconditioner kan diverse manieren worden geplaatst. Ze bestaan uit een grote buiten unit en meerdere binnen units. De bekendste zijn de zogeheten split airco’s. Deze werken door middel van een lucht-lucht warmtepomp. In de winter werken de units als kachel door warme lucht te blazen. En in de zomer werken ze als een airco die een groot oppervlakte koel kan houden. Een goede installateur kan een airco op een veilige en professionele manier in de woning plaatsen. Een split airco is een aardige investering. Echter bieden ze in de zomermaanden het beste comfort. Met een afstandbediening stel je de ventilatiestand in en kun je kiezen uit verschillende koel en verwarmingsstanden.

Mobiele airconditioning

Anders dan een gewone airco, is een mobiele airco een stuk voordeliger en makkelijker te plaatsen. Je zet het apparaat neer, doet een afvoerslang via een open raam naar buiten en zet het apparaat aan. De mobiele airco kan kleine tot middelgrote ruimtes prima koelen. Check altijd het vermogen bij de aanschaf van een mobiele airco. Hierin staat hoeveel m2 aan ruimte deze zomers koel kan houden. Sommige soorten hebben meer moeite met koelen bij temperaturen hoger dan 30 graden. Het apparaat zuigt warme lucht af naar buiten en blaast hier koude lucht voor terug. Door condensvorming heeft de mobiele airco een afvoerbakje met slangetje. Het bakje moet regelmatig geleegd worden. Met een afvoerslang en emmer kun je ook de condens opvangen. Ga voor de beste mobiele airco als je grote ruimtes wilt verkoelen.

Aircooler

De aircooler is de goedkoopste optie voor comfort in de zomer. Deze ventilator blaast relatief koude lucht door middel van een waterreservoir. Hierin worden bevroren waterflesjes gestopt om koele lucht te creëren. Echter verwarren mensen dit apparaat nog wel eens met een mobiele airco. De aircooler is een ventilator die met water werkt. Hij koelt beter dan een gewone ventilator, maar kan hoge temperaturen minder goed aan dan (mobiele) airconditioning. In een goed geïsoleerde woning, kleine ruimte en temperaturen tot 25 graden werkt dit apparaat prima. Het grote voordeel is dat je voor dit apparaat geen afvoerslang nodig hebt en dat je deze op elke willekeurige plek in de woning in het stopcontact kunt steken. Benieuwd welke aircooler het meest effectief is in de zomer? Bekijk de beste aircoolers uit de test.

Foto van auteur

Geschreven door

Devin

Devin is ervaringsdeskundige en oprichter van Aircowijs.nl. Hij verdiept zich al jarenlang in airconditioning apparaten, zoals mobiele airco's, luchtkoelers en ventilators. Wat begon met een persoonlijke interesse in het creëren van een comfortabele leefomgeving, is uitgegroeid tot een ware missie om mensen te helpen het juiste product voor een prettig binnenklimaat te vinden. Via Aircowijs.nl deelt hij zijn kennis en ervaring, zodat jij tijdens je zoektocht naar een airco de juiste aankoopbeslissing neemt.