Home » Kennisbank » Het klimaat in huis beheren

Het klimaat in huis beheren

Het zal je niet ontgaan zijn, de zomers duren langer en zijn warmer dan vroeger. Het gaat dan om de gemiddelde temperaturen die hoger liggen, dus ook de temperatuur ‘s nachts. Dit kan de nachtrust verstoren. In sommige gebieden is er al een omslagpunt bereikt en zijn er meer dagen in het jaar dat verkoelen van het pand belangrijker is dan verwarmen. De airconditioning werkt dan vaker dan de verwarming, zowel in kantoren als woningen. Vroeger was een mobiele airco vooral wenselijk in warme landen, maar nu zal het ook snel tot de standaard in Nederlandse woningen behoren.

Een mobiele airco in huis is de eerste stap

Nieuwbouwwoningen zullen naast verwarming koeling gaan krijgen. Waarschijnlijk zal dat via een warmtepomp gaan. Een warmtepomp werkt immers met het onttrekken van warmte, dus in de winter zal het binnen van warmte voorzien en in de zomer warmte uit het pand onttrekken. Een bestaande woning van deze functionaliteiten voorzien, zal een bewerkelijke en dure verbouwing zijn. Daarom zal in bestaande woningen een mobiele airco de eerste stap zijn. Deze mobiele exemplaren zijn eenvoudig te plaatsen en zorgen voor een prettig binnenklimaat. De lucht circuleert door het apparaat en gaat door filters die fijne stofdeeltjes, bacteriën, en schimmels uit de lucht halen. Zo’n airco zorgt dus voor een gezond klimaat en bij het juiste onderhoud blijft de mobiele airco dat doen. Mobiel spreekt voor zichzelf, het apparaat is eenvoudig te verplaatsen; het kan een aircosysteem op de thuiswerkplek zijn, maar ook in de slaapkamer, of waar dan ook in huis. In elk geval zal het leiden tot een betere productie, weerbaarheid en vitaliteit. Slapen in een koele ruimte is belangrijk en werken in een goed klimaat is essentieel. Maar dankzij een (mobiele) airco kan je ook blijven trainen. In Nederland gaat een hittegolf vaak samen met zomersmog. Dat betekent dat er weerberichten komen die waarschuwen om je in te spannen, maar dat geldt niet als je een van de beste mobiele airco‘s in huis hebt. De lucht in je huis gaat dan namelijk door een filtersysteem, waardoor je toch gezond kunt blijven trainen.

Afstelling van je airconditioning

Er zijn veel vragen over de afstelling van een airconditioning. Vaak wordt gedacht dat de airconditioning niet krachtig genoeg is, of dat hij verkeerd afgesteld staat, of dat het pand slecht geïsoleerd waardoor hitte overal naar binnenkomt. Maar als er een expert bij komt kijken, dan blijkt de airco perfect afgesteld te zijn. Je moet goed nadenken over de temperatuur die je instelt. In de winter is de woonkamer met 19 graden Celsius bijvoorbeeld behaaglijk warm, terwijl deze temperatuur in de zomer juist lekker koel is. In de zomer zal je dan een klap in je gezicht krijgen als je van binnen naar buiten gaat, en andersom. Het zal dan niet lang duren voordat je verkouden raakt. De oplossing is de airco zo afstellen dat het een beetje met de buitentemperatuur meegaat. Vroeger was de formule dat een airco het binnen niet verder moest koelen dan 7 graden onder de buitentemperatuur. Aangezien in Nederland de 40 graden Celsius gehaald kan worden is dat weer te weinig. De mobiele airco moet het dan eerder 7 graden koeler maken dan de gemiddelde buitentemperatuur. 40 graden in de middag en 20 graden ‘s nachts, is gemiddeld 30 graden. Haal daar 7 graden vanaf maakt 23 graden Celsius. Dat is een fijne temperatuur om tijdens hete zomerdagen in huis te hebben.

Vind je een mobiele airco te duur? ga dan op zoek naar de beste aircooler om een ruimte toch van wat verkoeling te kunnen voorzien.

Foto van auteur

Geschreven door

Devin Poorterman

Devin is ervaringsdeskundige en oprichter van Aircowijs.nl. Hij verdiept zich al jarenlang in airconditioning apparaten, zoals mobiele airco's, luchtkoelers en ventilators. Wat begon met een persoonlijke interesse in het creëren van een comfortabele leefomgeving, is uitgegroeid tot een ware missie om mensen te helpen het juiste product voor een prettig binnenklimaat te vinden. Via Aircowijs.nl deelt hij zijn kennis en ervaring, zodat jij tijdens je zoektocht naar een airco de juiste aankoopbeslissing neemt.