Home » Kennisbank » Is een mobiele airco duurzaam?

Is een mobiele airco duurzaam?

We merken het allemaal, de hele wereld warmt op en ook de zomers in Nederland worden steeds warmer. Met deze hitte is het lastig om in slaap te komen, te werken of überhaupt iets uit te voeren in huis. De mobiele airco is dan ook populairder dan ooit, maar wat zijn de voordelen van het apparaat en zijn ze duurzaam?

Een mobiele airco, wat is dat?

Een airco koelt de lucht met behulp van koelmiddel en een warmtepomp. Het koelmiddel haalt de warmte uit de lucht. Deze warme lucht gaat uiteindelijk met behulp van een afvoerslang naar buiten en de overgebleven koude lucht wordt de kamer ingeblazen. Het apparaat is gemakkelijk te verplaatsen doordat er bijna altijd wieltjes onder bevestigd zitten. Er bestaan ook airco’s met verwarmingsfunctie. Met de verstelbare uitblaasopening, kun je in dat geval de lucht naar wens instellen. Het is natuurlijk maar een paar maanden per jaar echt heel warm. Met een airco met verwarming, heb je gedurende het hele jaar schik van het apparaat.

Duurzaamheid mobiele airco

Een airconditioning kost energie, meer dan bijvoorbeeld een ventilator. Dit elektriciteitsgebruik heeft een negatief effect op het milieu. Zodra je een duurzame airco wenst aan te schaffen, kies dan voor een splitsysteem. De inkoopprijzen van splitsystemen zijn duurder dan mono-blocksystemen, maar goedkoper in gebruik vanwege de lagere energiekosten. Let bij het kopen van een airco ook altijd op de koudemiddelen die er gebruikt worden. De natuurlijke varianten zijn beter voor het milieu. Bepaal welke temperatuur je wenst in de kamer en stel de airco niet lager in dan nodig.

De voordelen van een mobiele airco

  • Het apparaat is gemakkelijk te verplaatsen. Zodra je wisselt van de kantoorkamer naar de woonkamer, kun je deze dan ook gemakkelijk meenemen. Het is dan ook niet nodig om verschillende airco’s aan te schaffen.
  • Sommige mobiele airco’s kunnen zowel verkoelen als verwarmen en zijn om deze reden dan ook het gehele jaar te gebruiken. Het blijft toch altijd een lastige keuze om een product aan te schaffen die maar enkele maanden, per jaar gebruikt kan worden. Tegenwoordig is verwarmen met airco zelfs enorm voordelig.
  • Het apparaat maakt niet heel veel geluid. Het is mogelijk om met het geluid te slapen. Toch is aan te raden om in de nacht, het apparaat uit te zetten en de ramen tegen elkaar open te zetten om zo het elektriciteitsgebruik te verlagen.
  • De airco op wielen is bovendien makkelijk zelf te installeren. Het is gelukkig geen hoge wiskunde en ook de gebruiksaanwijzing helpt je gemakkelijk door alle stappen heen.
  • Om nog duurzamer gebruik te maken van elektriciteit, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om zonnepanelen aan te schaffen. Dit is echter weer een extra investering die in het algemeen de elektriciteitskosten zal verlagen.
  • Vaak beschikt het apparaat ook over een slaapmodus of nachtmodus functie. De ventilator zal dan zachter draaien en minder geluid produceren. Je hoeft gedurende de nacht, dan ook weinig hinder te ervaren van het apparaat.

Zoek je een goedkopere oplossing dan een (mobiele) airconditioning? Kijk dan eens naar een aircooler.

Foto van auteur

Geschreven door

Devin Poorterman

Devin is ervaringsdeskundige en oprichter van Aircowijs.nl. Hij verdiept zich al jarenlang in airconditioning apparaten, zoals mobiele airco's, luchtkoelers en ventilators. Wat begon met een persoonlijke interesse in het creëren van een comfortabele leefomgeving, is uitgegroeid tot een ware missie om mensen te helpen het juiste product voor een prettig binnenklimaat te vinden. Via Aircowijs.nl deelt hij zijn kennis en ervaring, zodat jij tijdens je zoektocht naar een airco de juiste aankoopbeslissing neemt.