Mobiele airco

Home » Mobiele airco

Een steeds populairder wordende airconditioning is de mobiele airco. Dit is goed te begrijpen, aangezien dit aircosysteem op wieltjes een enorm effectief en praktisch apparaat is. Op deze pagina leggen we uit waarom een mobiele airco misschien iets voor jou is en waar je op moet letten bij de aanschaf.  

Table Of Contents

Wat is een mobiele airco?

Een mobiele airco is een airconditioningsysteem op wieltjes. Net zoals bij een vaste airco regel je met een mobiele airco eenvoudig de temperatuur in een bepaalde ruimte. De handige wielen maken het mogelijk een mobiele airco te gebruiken waar en wanneer jij wilt. je verplaatst hem namelijk eenvoudig naar de ruimte waar jij verkoeling nodig hebt. Een mobiele airco kan naast de lucht verkoelen ook de lucht ontvochtigen. Bovendien beschikken sommige mobiele airco’s ook over een verwarmfunctie.

Mobiele airco

Hoe werkt een mobiele airco?

Een mobiele airco werkt in principe hetzelfde als een vaste split airco. Het verschil is alleen dat een mobiele airco maar uit één unit bestaat. Door middel van een afvoerslang wordt de warme lucht uit een ruimte via een raam of deur naar buiten gevoerd.

De voor- en nadelen van een mobiele airco

Een mobiele airco kent veel voordelen. Ten eerste stel je eenvoudig de gewenste temperatuur in en voorzie je een ruimte tijdens een hete zomerdag van fijne verkoeling. Ten tweede kun je een mobiele airco simpel verplaatsen en dus ook opbergen als je er even geen gebruik van maakt. Verder kun je met een mobiele airco ook de lucht ontvochtigen en soms verwarmen. En tot slot misschien wel het grootste voordeel: een mobiele airco is veel goedkoper dan een vaste airco. 

Eenvoudig te installeren
Gewenste temperatuur instelbaar
Makkelijk te verplaatsen en op te bergen
Ook ontvochtigen en soms verwarmen
Relatief goedkoop

Er zitten ook een aantal nadelen aan het gebruik van een mobiele airco. In vergelijking met een vaste airco maakt een mobiele airco bijvoorbeeld meer geluid en heeft het minder vermogen. Bovendien moet er een weg naar buiten (raam of deur) aanwezig zijn om een ruimte te kunnen verkoelen. 

Niet geluidloos
Minder vermogen dan vaste airco
Aanwezigheid van een deur of raam naar buiten verplicht

Verschil ten opzichte van vaste airco

Een aantal verschillen tussen een vaste airco en een mobiele airco hebben we al benoemd. Zo bevat een mobiele airco wieltjes en is het eenvoudig verplaatsbaar. Dit is bij een vaste airco niet het geval. Verder bestaat een mobiele airco uit één unit, terwijl een split airco uit twee units bestaat. Dit is ook de reden dat een mobiele airco meer geluid maakt dan een vaste airco, omdat de luidruchtige componenten in die ene unit zitten. Tot slot heeft een mobiele airco over het algemeen minder vermogen dan een split airco en is het goedkoper in de aanschaf. Dit komt vooral doordat een mobiele airco geen dure installatiekosten vergt.

Informatie en tips

Een mobiele airco moet je goed onderhouden. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten hoe je een mobiele airco installeert en wat de kosten van een mobiele airco zijn. In deze sectie geven we informatie en tips voor het gebruiken van een mobiele airco.

Mobiele airco’s en onderhoud

Om zo lang mogelijk van een mobiele airco te kunnen genieten dien je deze goed te onderhouden. Zo zorg je ervoor dat de levensduur van het apparaat optimaal is. Allereerst dien je met regelmaat de mobiele airco te reinigen. Denk hierbij aan de buitenkant van het apparaat, de filters en de afvoerslang. Reinig het filter iedere week tijdens gebruik. Probeer er ook voor te zorgen dat de mobiele airco in een schone omgeving staat met zo min mogelijk stof. Vervang de filters en de afvoerslang als deze hieraan toe zijn. Tot slot, laat bij een eventueel defect de mobiele airco repareren door een specialist.

Mobiele airco rooster
Mobiele airco

Het installeren van een mobiele airco

Een mobiele airco kun je makkelijk zelf installeren. Volg de handleiding van het apparaat en alles wijst zich vanzelf. Maak gebruik van een raam afdichting om de verkoeling van de mobiele airco te optimaliseren.

De kosten van een mobiele airco

Aanschafprijs
De aanschafprijs van een mobiele airco varieert over het algemeen tussen de €250,- en €900,-. Installatiekosten zijn er niet, omdat je (als het goed is) geen professionele installateur nodig hebt.

Energiekosten

Dan de energiekosten van een mobiele airco. De gemiddelde mobiele airco verbruikt 1 kWh per uur. Bij een stroomprijs van 22,5 cent (prijspeil 2020) betekent dit dat je bij een mobiele airco ongeveer 22,5 cent per uur aan stroom betaald. Per jaar wordt een mobiele airco gemiddeld 184 uur gebruikt. Dat houdt in dat de energiekosten van een mobiele airco per jaar ongeveer €41,40 is (Bron: Milieu Centraal). Echter is dit afhankelijk van het energieverbruik van een mobiele airco en de werkelijke gebruiksuren.

Mobiele airco

Een mobiele airco kopen: waar moet je op letten?

Als je een mobiele airco gaat kopen zijn er een aantal dingen waar je goed op moet letten.

Koelvermogen
Bekijk goed of de mobiele airco genoeg vermogen heeft om het oppervlakte van je kamer te koelen. Bij te weinig koelvermogen kost het een mobiele airco enorm veel moeite de ruimte te verkoelen en bereik je niet de gewenste temperatuur.
Energielabel
Houd ook rekening met het energieverbruik van een mobiele airco. Zo voorkom je hoge kosten. Alle mobiele airco’s zijn voorzien van een energielabel. Op dit energielabel wordt op een schaal van A+++ tot en met G aangeduid hoe zuinig de airconditioning is. A+++ is hierbij het meest efficiënt.
Geluidsniveau
Ook het geluidsniveau is erg belangrijk. Als de mobiele airco veel lawaai maakt kan dit namelijk erg storend zijn. Vooral als je wilt slapen. Het geluidsniveau van een mobiele airco wordt weergegeven in dB(a).
Lengte van de afvoerslang
Let op of de afvoerslang van de mobiele airco niet te kort is. Dit hangt voornamelijk af van de plek waar je de mobiele airco wil plaatsen. Het zou namelijk zonde zijn als blijkt dat je een nieuwe slang moet aanschaffen
Raamafdichting
Als je een mobiele airco wilt gebruiken kan een raamafdichting eigenlijk niet ontbreken. Kijk daarom goed of deze standaard bij de mobiele airco wordt geleverd en koop er anders zelf direct een bij.
Merk
Neem tot slot het merk van de mobiele airco mee in je afweging. Het merk van de mobiele airco kan je namelijk al veel vertellen over de kwaliteit van de airconditioning. Goede merken op het gebied van aircosystemen vind je op onze populaire merken pagina

Veelgestelde vragen over mobiele airco’s