Home » Kennisbank » Mogelijkheden voor een airco zonder afvoer naar buiten

Mogelijkheden voor een airco zonder afvoer naar buiten

Nu onze zomers elk jaar warmer worden en ook nog eens langer duren, krijgen we steeds meer behoefte aan airconditioning in huis. De meeste moderne kantoren hebben vanaf de bouw een geïntegreerd airconditioning systeem. Met een dergelijk systeem kun je de ruimtes in het kantoorpand niet alleen koelen. Het is ook mogelijk om dit systeem te gebruiken om te verwarmen. Daarnaast hebben ook woningen, ziekenhuizen en bedrijfshallen airconditioning nodig om de temperatuur en luchtvochtigheid comfortabel te houden. Als de temperatuur en/of luchtvochtigheid te hoog is, dan heeft dit een negatief effect op de productiviteit en concentratie van het personeel. Tijdens de zomer is verkoelen van de werkplekken daaromerg belangrijk.

Steeds meer airco’s in onze huizen

We zien in onze omgeving steeds meer huizen met airconditioning. Een aantal jaren geleden zagen we dit alleen nog maar in de warme landen. Bijvoorbeeld in Spanje, Italië en Griekenland. En natuurlijk in het Midden Oosten, het verre Oosten en in de hete staten in de USA. Nu de temperatuur op aarde overal langzaam stijgt, neemt ook in onze regio de vraag naar airco’s toe. Het is zomers niet meer mogelijk om je huis te verkoelen door de ramen open te zetten. Het is er simpelweg te warm voor. Om de temperatuur aangenaam te houden, moeten we op zoek naar actieve koeling voor in huis.

Mobiele airco met slang niet altijd handig

Een populair systeem is de mobiele airco. Plaatsing en bediening zijn erg gemakkelijk. De afvoerslang kan echter voor problemen zorgen. De mobiele airco gebruikt de slang om de warmte die bij het koelen van de lucht en het vocht dat uit de lucht onttrokken wordt, af te voeren naar buiten. Om dit goed te laten werken, dient de slang luchtdicht naar buiten gevoerd te worden. Je hebt dan vaak een airco raamafdichting nodig om de kieren in je raam of deur af te dichten. Dit systeem moet je op je kozijn plakken en de slang moet dan tussen twee ritsen of klittenband door naar buiten gelegd worden. Dit is niet overal goed toepasbaar. Gelukkig zijn er alternatieven voor zo’n mobiele airco met slang.

Mobiele airco zonder slang

Namelijk een mobiele airco zonder afvoerslang. Dit type airco lijkt qua uiterlijk erg op een mobiele airco, maar in plaats van een afvoerslang, bevat dit type airco een interne watertank. De airco koelt dit water en het gekoelde water wordt vervolgens gebruikt om de lucht te koelen. Het grote voordeel is dat je hierbij geen onttrokken warmte hoeft af te voeren naar buiten. Het nadeel is dat de airco niet continu kan werken. Na een uur of acht moet het water weer gekoeld worden. Dit duurt en uur of drie. In de meeste gevallen is het echter geen probleem dat de airco een paar uur niet kan koelen. Als je het koelproces in de ochtend laat plaatsvinden, dan kun je daarna lang genoeg verkoelen om het aangenaam te houden.

Vaste split unit airco

De split unit airco is de meest voorkomende vaste airco. Dit systeem bestaat uit een buiten- en een binnenmodule. De beide modules zijn met slangen aan elkaar verbonden. Het installeren van dit systeem vergt de nodige professionele kennis. Het is zelfs zo dat alleen gecertificeerde installateurs dit systeem mogen installeren. Dat heeft de maken met de koelvloeistof waarmee het systeem de binnenlucht koelt. De vrijgekomen warmte verdwijnt via de buitenmodule in de omgeving. Daarnaast heb je, in tegenstelling tot single unit airco’s, binnen geen last van geluid. De buitenmodule produceert wel het nodige geluid, maar dat hoor je binnen niet. Het systeem kan continu werken en naast verkoelen, kan het systeem ook gebruikt worden om te verwarmen.

Foto van auteur

Geschreven door

Devin Poorterman

Devin is ervaringsdeskundige en oprichter van Aircowijs.nl. Hij verdiept zich al jarenlang in airconditioning apparaten, zoals mobiele airco's, luchtkoelers en ventilators. Wat begon met een persoonlijke interesse in het creëren van een comfortabele leefomgeving, is uitgegroeid tot een ware missie om mensen te helpen het juiste product voor een prettig binnenklimaat te vinden. Via Aircowijs.nl deelt hij zijn kennis en ervaring, zodat jij tijdens je zoektocht naar een airco de juiste aankoopbeslissing neemt.