Airco in huis

Er zijn verschillende mogelijkheden om je huis of een ruimte te verkoelen. Deze mogelijkheden zijn onder te verdelen in apparaten waarmee je een gewenste temperatuur kunt instellen, oftewel een airco, en apparaten waarmee je enkel een aantal graden verkoeling creëert.

Temperatuur instellen met een airco

Apparaten waarmee je de exacte gewenste temperatuur kunt instellen zijn de split airco en de mobiele airco. Als je op zoek bent naar veel verkoeling en in de zomer wilt genieten van een aangename temperatuur, is een mobiele of vaste airconditioning de beste keus. Meer informatie over deze airco’s vind je op onderstaande pagina’s.

Verkoeling

Apparaten die je van verkoeling kunnen voorzien, zijn de aircooler (of luchtkoeler) en de ventilator. Met deze verkoelingssystemen creeer je een fijne koele bries in je kamer. Ideaal tijdens een warme zomerdag. Lees meer over deze apparaten:

De twee alternatieven besproken

Een airconditioning in huis. Dat wil iedereen. Vooral als we kijken naar de hoge temperaturen die onze zomers de laatste jaren halen. Als je veel thuiswerkt, is het prettig als je dat kan doen bij een aangename temperatuur. Maar uiteraard niet alleen voor thuiswerk. Tijdens een broeierige nacht kan het nog wel eens moeilijk zijn om in slaap te komen. Wat verkoeling kan dan prettig zijn. We vertellen je wat de mogelijkheden voor een airco in huis zijn en de bijbehorende voor- en nadelen.

Split airco

Een split airco is een vaste airco en bestaat uit een apparaat dat zich in te koelen ruimte bevindt. Een tweede apparaat, maar onderdeel van dezelfde airco, staat buiten. Deze apparaten zijn middels leidingen met elkaar verbonden. Door die leidingen stroomt een koelvloeistof. Het apparaat dat binnen staat, blaast koude lucht de ruimte in en extraheert warmte uit die ruimte. Het apparaat dat buiten staat, voert die warmte naar buiten af. Met andere woorden dat koelt de koelvloeistof af. In principe kan een buitenapparaat voor meer dan een binnenapparaat worden gebruikt. Een split airco kan niet alleen koelen, maar kan ook vocht uit de lucht in een ruimte halen en kan natuurlijk ventileren. Bij een hoge luchtvochtigheid wordt warmte eerder als drukkend ervaren. Dit type airco kan ook als een warmtepomp werken en een ruimte verwarmen. Het laatste geval is een interessant alternatief voor bijvoorbeeld elektrische (infrarood)verwarming. Deze airco zal door vakman moeten worden geïnstalleerd en de werkzaamheden kunnen nogal ingrijpend zijn. Ze zijn echter relatief efficiënt en hebben bij een juiste keuze voldoende capaciteit.

Mobiele airco

Een mobiele airco is doorgaans een enkel apparaat, dat op zichzelf staat. Hoewel een mobiele airco ook uit twee apparaten kan bestaan, zoals de split-airco, is dat niet gebruikelijk. Dit type airco kan je daar plaatsen waar je het op een gegeven moment wat koeler wilt hebben, bijvoorbeeld overdag in je werkkamer en ‘s-avonds in de slaapkamer. Dat is een voordeel. Andere voordelen zijn, dat er geen ingrijpende installatie nodig is en de apparaten zijn relatief goedkoop. De warme lucht moet echter met een slang naar buiten de ruimte worden afgevoerd. Je kunt daarom de ruimte niet goed afsluiten en de warmte kan weer naar binnenkomen. Ze zijn minder efficiënt dan vaste airco’s en hebben minder capaciteit. Ze zijn ook rumoeriger dan vaste airco’s. Ze kunnen redelijk zwaar zijn, maar hebben dan vaak wieltjes.

Voor welke airco ga jij?

We hebben je de twee mogelijkheden voor een airconditioning in huis uitgelegd. De twee besproken alternatieven zijn behoorlijk verschillend. De genoemde voor- en nadelen ervan zouden naast de kosten, die buiten het kader van dit artikel vallen, een weldoordachte keuze mogelijk moeten maken. Het feit dat het split type ook als warmtepomp kan worden gebruikt, past bij het streven naar duurzamer verwarmen, en zou daarom waarde kunnen toevoegen aan je woning. Als je qua installatie niet teveel gedoe wilt en ook niet teveel geld kwijt wilt zijn, is een mobiele airco een uitstekende keuze. Wel adviseren we op zoek te gaan naar de beste mobiele airco. Met onze jaarlijkse mobiele airco test proberen wij je hierbij te helpen.

Foto van auteur

Geschreven door

Devin Poorterman

Devin is ervaringsdeskundige en oprichter van Aircowijs.nl. Hij verdiept zich al jarenlang in airconditioning apparaten, zoals mobiele airco's, luchtkoelers en ventilators. Wat begon met een persoonlijke interesse in het creëren van een comfortabele leefomgeving, is uitgegroeid tot een ware missie om mensen te helpen het juiste product voor een prettig binnenklimaat te vinden. Via Aircowijs.nl deelt hij zijn kennis en ervaring, zodat jij tijdens je zoektocht naar een airco de juiste aankoopbeslissing neemt.