Home » Kennisbank » 2020 warmste jaar ooit gemeten

2020 warmste jaar ooit gemeten

Afgelopen kalenderjaar lijkt het warmste jaar ooit te evenaren. De gemiddelde temperatuur van 2020 lijkt uit te komen op 11,7 graden, precies hetzelfde als in 2014 (Weeronline).

Ruim één graden warmer dan afgelopen 30 jaar

De gemiddelde jaartemperatuur van de afgelopen dertig jaar is 10,6 graden. Dit jaar zitten we daar dus ruim één graden boven. Het overgrote deel van het jaar was het warmer dan normaal. Enkel in mei en juli was dit niet het geval. Vooral januari en februari 2020 vallen op. Deze maanden was het ongeveer drie graden warmer dan normaal.

Warmterecords

Eerder dit jaar schreven we al over de warmterecords van afgelopen zomer. Dat er in 2020 zoveel warmterecords zijn verbroken is niet zo vreemd nu we weten dat het maar liefst tien maanden warmer was dan de afgelopen 30 jaar “normaal” was. Onze verwachting is dat de komende jaren de temperaturen veel vaker hoger zullen liggen dan het gemiddelde van de afgelopen 30 jaar. Een goed moment dus om hier op te anticiperen met het aanschaffen van een goed koelapparaat.

Effect op verkoop aircosystemen

Dat het afgelopen jaar warm was, zien we terug in het aantal verkochte ventilatoren en aircosystemen. Ook hier schreven we eerder al een artikel over. De verkoop van ventilatoren en airco’s steeg namelijk met meer dan 3000 procent. Niet verwonderlijk, als we kijken naar de extreme hitte die afgelopen jaar plaatsvond. Een airconditioning is dan een ideale toevoeging aan je huis. Een split airco of mobiele airco maakt het mogelijk ten alle tijden van een aangename temperatuur in huis te kunnen genieten. Een ventilator of aircooler kan voor nét dat beetje verkoeling zorgen waarmee je slapeloze nachten door hitte voorkomt.

Bron: https://nos.nl/artikel/2361360-2020-wordt-gedeeld-het-warmste-jaar-ooit.html

Foto van auteur

Geschreven door

Devin Poorterman

Devin is ervaringsdeskundige en oprichter van Aircowijs.nl. Hij verdiept zich al jarenlang in airconditioning apparaten, zoals mobiele airco's, luchtkoelers en ventilators. Wat begon met een persoonlijke interesse in het creëren van een comfortabele leefomgeving, is uitgegroeid tot een ware missie om mensen te helpen het juiste product voor een prettig binnenklimaat te vinden. Via Aircowijs.nl deelt hij zijn kennis en ervaring, zodat jij tijdens je zoektocht naar een airco de juiste aankoopbeslissing neemt.